Svijet
0

Zatvorska kazna za napuštanje i zanemarivanje roditelja

FENA
Pokušavajući zaštititi starije osobe, kojih je u Indiji sve više, parlament je prihvatio zakon koji za napuštanje i zanemarivanje roditelja predviđa kaznu zatvora do tri mjeseca.

Zakon o uzdržavanju roditelja i starijih građana, osobama starijim od 60 godina koje se ne mogu same uzdržavati daje pravo da sudski zatraže mjesečnu alimentaciju od djece i nasljednika. Djeca se protiv presude neće moći žaliti.

Kazna za neplaćanje alimentacije može iznositi 5.000 rupija (oko 130 dolara), odnosno tri mjeseca zatvora ili oboje. Osim toga, od vlasti se očekuje da otvore domove za starije osobe i propišu standardne usluge takvih domova u skladu sa zakonom.

Prema riječima indijske savezne ministrice za socijalnu skrb Meire Kumar, Indija danas ima 76 miliona starijih građana, a 2026. godine mogla bi ih imati 173 miliona. Proširena obitelj središte je života u Indiji i pruža prirodno društveno okruženje za starije, siročad i udovice bez prihoda. No, sustav se sve više raspada jer se mladi sele u potrazi za poslom i osnivaju uže obitelji.