Štrajk putnika Ryanaira
0

Zatvorili se u kabinu i nisu željeli napustiti avion

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 100 bijesnih putnika britanske kompanije Ryanair zatvorilo se na nekoliko sati u mračnu kabinu, u kojoj nije bilo ni vode ni hrane, odbijajući da napuste avion. Navodno, do pobune putnika je došlo nakon što je avion, umjesto da sleti u Pariz, preusmjeren u Belgiju.

Putnici, uglavnom Francuzi, vraćali su se s odmora u Maroku i njihov avion je trebao sletjeti na aerodrom u Parizu, međutum avion je usmjeren na aerodrom Liege u južnoj Belgiji.

Reda Yahiyaoui, biznismen koji je putovao sa suprugom, dvomjesečnom bebom i trogodišnjim djetetom, istakao je da putnici nisu imali vode u avionu, a toaleti su bili zaključani.

"Čak je i pilot otišao", kazao je Yahiyaoui.

Nakon višesatnih pregovora službenici aerodroma u Belgiji uspjeli su ubijediti putnike da prekinu proteste i da izađu iz aviona. Dogovoreno je da autobusi dođu po njih i odvezu ih u Pariz.

"Pregovori su bili teški i nismo bili sigurni da će izaći vani", kazao je neimenovani vatrogasac za AFP.

Prema izjavama putnika, avion je u Maroku kasnio tri sata, pa samim tim nije mogao sletjeti na pariski aerodrom Beauvais, jer je bio zatvoren.

"To je neprihvatljivo. Nisu nas ni upozorili na to da ćemo sletjeti u Belgiji. Zbog toga smo odbjali izaći iz aviona", kazala je putnica Mylene Netange.

Glasnogovornik Ryanaira još nije komentarisao ovaj događaj.