Nisu ga pomilovali
164

Zatvorenik iz Tennesseja pogubljen na električnoj stolici 34 godine nakon ubistva

M. N.
Pedesetosmogodišnji Nicholas Sutton pogubljen je na električnoj stolici u Tennesseeju, a nakon što je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva svog "cimera" iz ćelije 1986. godine.

Sutton je tada služio kaznu za ubistvo troje ljudi - svoje bake, školskog druga i još jednog muškarca. Četvrto ubistvo mu je "presudilo".

On je peti zatvorenik koji je pogubljen na električnoj stolici od 2018. godine, uprkos tome što je kćerka žrtve molila za njegovo pomilovanje.

Uoči pogubljenja bio je smiren, a tokom izgovaranja posljednjih riječi zahvalio se Bogu, prijateljima i ženi bez koje, kako je rekao, ne bi napredovao.

Posljednji obrok mu je poslužen tri sata prije egzekucije, a jeo je svinjski kotlet, pire i pitu od breskve sa sladoledom od vanilije.

Zanimljivo je da je tokom svih ovih godina imao podršku porodica žrtava i uposlenika zatvora, ali guverner ove američke države Bill Lee nije želio promijeniti kaznu.

Proglašen je mrtvim u 19:26 sati, osam minuta nakon što je struja puštena u njegovo tijelo. Egzekucija je izvedena u Nashvilleu, zatvoru s najvećim sigurnosnim mjerama.