|

Zatvorenik Guantanama oslobođen 285 optužbi

Zatvorenik Guantanama oslobođen 285 optužbi
0
S
Sarajevo-x.com
18.11.2010. u 08:42
1
komentara
0

dijeljenja
Zatvorenik Guantanama oslobođen 285 optužbi Foto: AP
Ahmed Ghailani, zatvorenik američkog zatvora Guantanamo, prvi je koji se pojavio pred građanskim sudom u SAD-u. Oslobođen je svih optužbi, osim jedne - saučesništvo u napadu na američke ambasade u Africi 1998. godine.
Tridesetšestogodišnji Ghailani iz Tanzanije oslobođen je 285 optužbi, među kojima i optužbi za ubistvo i zavjeru s ciljem ubistva i uništavanja američkog vlasništva.

Zatvorenik Guantanama će najvjerovatnije dobiti do 20 godina kazne zatvora, iako je tužilaštvo zatražilo doživotnu.

Za napade na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji, u kojima su ubijene 224 osobe, četverica muškaraca su već osuđena na doživotni zatvor. Međutim, slučaj Ghalianija predstavlja ispit za administraciju Baracka Obame i ispit za njihovu odluku da zatvorenici Guantanama izlaze pred građanske, umjesto pred vojne sudove.

Tužilaštvo je tokom suđenja pokušalo predstaviti Ghalianija kao hladnokrvnog teroristu. Prema tvrdnjama tužilaštva, on je Al-Qaidi pomogao kupovinom kamiona, kisika i acetilena, koji su korišteni u samoubilačkom napadu na američku ambasadu u Tanzaniji.

Branioci, pak, su tvrdili da je Ghaliani bio samo obični potrčko, kojeg su prevaraili operativci Al-Qaide.

Sud ga je oslobodio 285 optužbi, a okrivljen je za saučesništvo u napadu, te će presuda biti donesena 25. januara, prenosi BBC.

Ghaliani je uhapšen 2004. godine, a u Guantanamo je prebačen 2006.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...