Svijet
16

Zatvorenici koji su još u Gvantanamu i predstavljaju prijetnju svijetu

Klix.ba
Sto dvadeset dva muškarca i dalje se nalaze u Gvantanamu iako nikada nisu osuđeni i uprkos tome što je veliki broj zatvorenika pušten na slobodu. Sky News objavio je profile osam zatvorenika koji se nalaze u američkoj ustanovi na Kubi, a koji se smatraju visokom prijetnjom za SAD i njene saveznike.

Younis Abdurrahman Chekkouri, 46 godina Rođen je 1968. godine u Maroku. Uhapsile su ga pakistanske vlasti 2001. godine i poslali su ga u Gvantanamo naredne godine. Rečeno je da je bio suosnivač marokanske islamske borbene grupe, te da je bio blisko povezan sa Osamom bin Ladenom. SAD vjeruju da ima visoke intelektualne vrijednosti koje predstavljaju prijetnju zemlji i njenim interesima.

Omar Hamzayavich Abdulayev, 36 godina Abdulayev je porijeklom iz Tadžikistana, a uhapšen je u Pakistanu 2001. godine. Kod njega su pronađeni papiri sa uputstvima za korištenje i pravljenje hemikalija i eksploziva te je prebačen u Gvantanamo 2002. godine. Priznao je da je član Islamskog pokreta Tadžikistana.

Ravil Mingazov, 47 godina Rođen je 1967. godine i ruske je nacionalnosti. Uhapšen je u Pakistanu 2002. te je odmah poslan u Gvanatanamo. Američke vlasti tvrde da je priznao da je pohađao trening kampove Al Kaide u Tadžikistanu i Afganistanu, da je radio s eksplozivom te da je obučavan za ubistva. Smatra se opasnim za društvo, SAD i njene saveznike.

Ahmed Ould Abdel Aziz, 44 godine

Uhapšen je u Pakistanu tokom pretraživanja Al Kaidine sigurne kuće u Karačiju 2002. godine. Pronađen je mobitel, radio i telefonski imenik. Porijeklom je iz Mauritanije, a prebačen u Gvantanamo iste godine kada je i uhapšen. Američke vlasti tvrde da im je dao veliki broj informacija, ali da je izbjegavao ključne stvari poput lokacija i datuma.

Riduan Isomuddin, 50 godina Rođen je u Indoneziji 1964. godine, a uhapšen na Tajlandu 2003. godine. U Gvantanamu je od 2006. godine. Protiv njega se vodio postupak za terorizam. Okrivljen je za eksplozije bombi na Baliju 2002. godine . Smatraju ga izuzetno vrijednim zatvorenikom.

Ghaleb Nasser, 35 godina Rođen je 1979. godine u Jemenu, uhapšen je u Afganistanu 2001. godine, a poslan u Gvantanamo 2002. godine. Američke vlasti tvrde da je bio dio 55. arapske brigade Osame bin Ladena i da je dao bitne informacije o Al Kaidi i talibanima, te njihovim aktivnostima u blizini Tora Bore i ratnih linija kod Kunduza.

Moath al Alwi, 37 godina Uhapšen je u Pakistanu 2001. godine kada je pokušavao preći u Afganistan. Bio je član sigurnosnog tima Osame bin Ladena i poslan je u Gvantanamo 2002. godine. Porijeklom je iz Jemena, a obučavan je u Al Kaidinom trening kampu. Specijaliziran je za ubistva "golim rukama".

Fayiz al Kandari, 37 godina Rođen je u Kuvajtu, a uhapšen u Pakistanu. U Gvantanamu je od 2002. godine. Služio je Osami bin Ladenu i smatra se velikom opasnošću za SAD i njene saveznike.