SAD
0

Zatvorenici iz Guantanama sele u zatvor u ruralnom Ilinoisu

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Obamina administracija objavit će u utorak da je izabrala "Popravni centar Thomson" u zapadnom Ilinoisu, za prebacivanje dijela zarobljenika iz zatvora u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, objavili su dužnosnici administracije.

Predsjednik Barack Obama, koji je bio senator iz Ilinoisa, dao je nalog saveznim službama da preuzmu zatvor 240 km zapadno do Chicaga, kako bi prihvatio savezne zatvorenike i ograničen broj zatočenika iz Guantanama, kazali su dužnosnici.

Guverner Ilinoisa Pat Quinn i senator Dick Durbin u utorak će biti u Bijeloj kući na objavi te odluke, najavio je Quinnov ured.

Mediji su već prije mjesec dana u Washingtonu pisali kako administracija razmatra jedan od najmanje iskorištenih državnih zatvora za zatvorenika iz Guantanama.

Zatvor Thomson primio bi manje od 100 od 215 zatvorenika Guantanama, rekao je senator iz Ilinoisa, Dick Durbin. Vodeći demokratski političari u Ilinoisu podržali su plan za zatvor Thomson, ističući da se njime otvara više od 2.000 radnih mjesta na lokalnom nivou.

Ilinois je 2001. godina dovršio zatvor Thomson za najopasnije zatvorenike, u kojem je trenutno 140 zatvorenika, te 1.600 raspoloživih ćelija.