Svijet
0

Zatvorenici iz Guantanama prebačeni u novi zatvor

FENA
Američka vojska premjestila je prvu grupu zatvorenika u novi maksimalno čuvani zatvor u Guantanamo Bayu izgrađen s ciljem ograničenja kontakata među zatvorenicima i sprečavanja napada na čuvare.

Više od 40 zatvorenika prebačeno je u 37 miliona dolara vrijedan zatvor na platou s kojeg se vidi Karipsko more iz drugog maksimalno čuvanog objekta u američkoj pomorskoj bazi u istočnoj Kubi, saopćio je mornarički komodor Robert Durand, javio je AP.

Zatvor sa 178 ćelija, sagrađen iza drugog maksimalno čuvanog zatvora izgrađenog u 2004. godini, omogućit će bazi da fazno izbaci iz upotrebe starije objekte, kazao je Durand.

UN-ovi istražitelji za ljudska prava i strane vlade pozivali su Sjedinjene Države da zatvore kompletan pritvorski centar zbog raširenih navoda o zlostavljanju zatvorenika.

Sjedinjene Države smatraju zatočenike u Guantanamu "neprijateljskim borcima", što im daje manja prava nego ostalim zatvorenicima.

Oko 430 ljudi trenutno je u Guantanamu pod sumnjom za veze s Al-Qaidom ili talibanima, uključujući oko 100 koji su oslobođeni optužbi, pušteni iz zatvora i čekaju prebcivanje u drugu zemljiu. Desetak zatvorenika optuženo je za ratne zločine.

Novi zatvor prvobitno je određen kao zatvor srednje sigurnosti. Vojska je, međutim, naporavila nekoliko modifikacija, pozivajući se na zabrinutost koju su izazvala tri samoubistva u junu i sukob u maju između stražara i zatvorenika naoružih improviziranim oružjem.

To je sada jedan od dva objekta rezervirana za zatvorenike koji su najmanje poslušni - koji se ne pokoravaju pravilima baze i neće da sarađuju s istražiteljima, kako ocjenjuje američka vojska.