Brazil
0

Zatvorene dvije nuklearne centrale

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gradonačelnik Angre dos Reis, grada na turističkom području južno od Rija de Janeira, gdje je dugotrajna i obilna kiša ovih dana odnijela 44 života, zatražio je u nedjelju da nuklearne centrale Angra I i Angra II privremeno prekinu s radom iz opreza.

"Ne treba se izlagati riziku, moramo spriječiti moguće probleme", rekao je Tuca Jordao, gradonačelnik tog turističkog grada, 159 kilometara od Rija, u kojem su jedine dvije brazilske nuklearke. Jordao je kazao da nema nikakvih operativnih problema ni radioaktivnog curenja u samim centralama, ali je riječ o mjeri opreza, pošto je cesta od Rija do luke Santos (država Sao Paulo) preko Angre zatrpana na nekoliko mjesta zbog odrona zemlje i stanovnici se ne bi mogli evakuirati u slučaju incidenta u centralama.

Prema novim podacima objavljenim u nedjelju navečer, u odronu zemlje zbog jake kiše poginule su 44 osobe, među kojima 29 na turističkom otoku Ilhi Grande i 15 u središtu grada Angre. Ovime se broj žrtava u državi Riju gdje je više od 4.000 osoba moralo otići iz svoga doma, popeo na 66, objavila je civilna zaštita.