|

Zatvorena nuklearka zbog curenja radioaktivne vode

Zatvorena nuklearka zbog curenja radioaktivne vode
0
F
FENA
9.11.2010. u 10:30
0
komentara
0

dijeljenja
Zatvorena nuklearka zbog curenja radioaktivne vode Foto: AP
Nuklearna elektrana Yankee u američkoj saveznoj državi Vermontu zatvorena je u nedjelju navečer zbog curenja radioaktivne vode u sistemu napajanja reaktora, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik elektrane koja pripada Entergyju, korporaciji iz New Orleansa.
"Iz cijevi promjera 60 centimetara radioaktivna voda curi brzinom od 60 kapi u minuti, no to se događa u zgradi elektrane i nije ugroženo javno zdravlje", rekao je glasnogovornik Larry Smith, ističući da je riječ o "vrlo minimalnom" curenju.

"Niko od 650 zaposlenih u pogonu nije bio izložen radioaktivnoj vodi", dodao je.

"Reaktor je morao biti zaustavljen dok se popravlja cijev koja curi", rekao je Smith, ne navodeći kad se očekuje ponovno pokretanje elektrane stare 39 godina.

Entergy je prošle sedmice objavio da razmatra prodaju nuklearke Yankee, snage 605 megavata, kojoj je previđeno zatvaranje 2012. Firma je zatražila 20-godišnju obnovu dozvole za rad reaktora, a državna skupština Vermonta glasala je protiv daljeg rada elektrane.

Jedina nuklearka u Vermontu i prije je bila poznata po radioaktivnosti, a vlasti trenutno istražuju podzemne vode kontaminirane tricijem, blago radioaktivnim izotopom vodika.

Curenje tricija zaustavljeno je nakon tri mjeseca, a nakon toga posumnjalo se da su zaposlenici Entergyja državnim dužnosnicima dali pogrešne informacije o podzemnim cjevovodima.

Državni ured za zdravstvo i dalje prati nivo tricija u podzemnim vodama oko reaktora. Prošlog je mjeseca objavio da se koncentracija tricija u podzemnim bunarima "općenito smanjuje", a u bunarima u blizini rijeke Connecticuta "polako nastavlja rasti".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.