Svijet
0

Zatvorena granica s Gazom poslije raketiranja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar odbrane Izraela Ehud Barak naredio je da se zatvore svi granični prijelazi za transport robe u pojas Gaze nakon raketiranja juga Izraela u utorak, čime je prekršen prekid vatre nakon samo pet dana, javio je u srijedu izraelski radio.

Barak se u utorak uvečer konsultirao s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, nagovijestivši izraelski odgovor na kršenje primirja između Izraela i Hamasa objavljenog u prošli četvrtak.

Moglo bi se očekivati da Izrael na raketnu vatru palestinskih ekstremista odgovori i ciljanim udarima na pripadnike Islamskog džihada ili smanjenjem količine robe koja ulazi u pojas Gaze.

Izrael je od početka prekida vatre za 30 procenata povećao količinu robe koja se isporučuje pojasu Gaze. Tako je bilo dogovoreno s Egiptom koji je posredovao uspostavljanju primirja jer Izrael i Hamas ne pregovaraju direktno.

Olmert je raketnu vatru označio "jasnim kršenjem prekida vatre palestinskih grupa u Gazi", nakon što se vratio iz Egipta, gdje je s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom razgovarao upravo o primirju.

Olmert i Barak su se "dogovorili o metodima odgovora", rečeno je u premijerovom kabinetu bez ulaženja u detalje.

Islamski džihad preuzeo je odgovornost za tri rakete tipa "qassam" ispaljene na jug Izraela, prvi takav napad otkako je primirje uspostavljeno.

Dvije rakete su pogodile pogranični grad Sderot, nekoliko sati nakon što je jedna mina ispaljena na granični prijelaz Karni, a treća raketa je pala na otvoreno polje. Od eksplozije prve dvije rakete dvije žene su pretrpjele šok ali povrijeđenih i štete nije bilo.

Islamski džihad je saopćio da je to odgovor na ubistvo aktivista organizacije u izraelskoj raciji u Nablusu na Zapadnoj obali u četvrtak ujutro, prenio je Tanjug.

Vođe Islamskog džihada su obećale da će poštovati prekid vatre uspostavljen između Hamasa i Izraela, ali su naglasile zadržavaju pravo da odgovore u slučaju da ga izraelska strana prekrši.

Prekid vatre se inače odnosi samo na pojas Gaze, a ne i na Zapadnu obalu, gdje izraelska vojska često upada u potrazi za osumnjičenim palestinskim ekstremistima.