Svijet
0

Zatvorena birališta u Moskvi i 49 federalnih jedinica

FENA
Tačno u 20 sati po lokalnome (18 po srednjoevropskom) vremenu zatvorena su biračka mjesta u Moskvi i 49 federalnih subjekata u kojima se glasalo za budućeg predsjednika Rusije.

U Moskvi je glasalo najviše birača u jednoj federalnoj jedinici - više od 6,5 miliona, prenijele su agencije.

Zajedno s glasanjem u Moskvi završeni su izbori u Centralnome, Južnom i Privolžskom federalnom okrugu, kao i u Sjeverozapadnom okrugu, izuzev Kalinjingradske oblasti, koja pripada prvoj od 11 vremenskih zona i gdje se biračka mjesta zatvaraju u 19 sati po srednjoevropskom vremenu.

U trenutku zatvaranja biračkih mesta u Kalinjingradskoj oblasti bit će saopćeni i prvi preliminarni rezultati s današnjeg glasanja, kao i rezultati koje su dobile vodeće sociološke službe anketirajući birače - Ruski centar za istraživanje javnog mnijenja i Fond "Javno mnijenje".

Više od 108 miliona birača glasalo je za četiri kandidata, među kojima je kao favorit važio vicepremijer Dmitrij Medvedjev.

Na izborima su učestvovali i lideri Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov, Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski i Demokratske partije Andrej Bogdanov.