Izbori protekli mirno
0

Zatvorena birališta na Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Biračka mjesta na Kosovu zatvorena su večeras u 19.00 sati.

Građani Kosova glasali su na oko 2 250 biračkih mjesta.

Izbore su u potpunosti organizovale vlasti u Prištini. Prema podacima policije Kosova, izbori su održani u mirnoj atmosferi, bez većih problema.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova (CIK), do 15.30 glasalo je 32,86 registrovanih birača.

CIK dodaje da je najniža izlaznost zabilježena u općinama u sjevernom dijelu Kosova: u Leposaviću je glasalo 0,48 odsto, u Zubin Potoku 5,61 odsto, i u Zvečanu 0,64 odsto.

U novim srpskim općinama, koje su u planu da budu formirane ovim izborima, do 15.30 sati je u Gračanici glasalo 14,22, u Ranilugu 9,15 i u Klokotama 13,93 odsto birača.

Sa druge strane, na primjer, u Štrpcu je glasalo 23,44 odsto, dok je u Novom Brdu glasalo 17,47 odsto registrovanih glasača.

U Prištini, gdje ima najviše glasačkih mjesta, izlaznost je do 15.30 sati bila 30,55 odsto.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt zadovoljan je izlaskom Srba na lokalne izbore.

Fejt je, obilazeći izborno mjesto u Čaglavici, rekao da mu je drago što su Srbi riješili da ispune svoje demokratsko pravo i glasaju, prenosi B92.

"Za srpsku zajednicu, kao što znamo, ulog je veliki. Srbi imaju priliku da obezbijede autonomiju u općinama u kojima žive, onako kako je predviđeno Ahtisarijevim planom", rekao je Fejt.