Sud u Pekingu
0

Zatvor za vodećeg kineskog disidenta

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najistaknutiji kineski disident Liu Xiaobo osuđen je danas na 11 godina zatvora jer je vodio kampanju za usvajanje političkih sloboda, a odluku suda kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava u Washingtonu.

Liu (53) je pomogao u organizovanju peticije "Povelja 08", koja je pozivala na sprovođenje obimnih političkih reformi. Prije toga bio je istaknuti član prodemokratskog protesta 1989. godine na Trgu Tiananmen, koji je ugušila kineska armija.

   Sud u Pekingu proglasio ga je krivim za "podsticanje subverzije državne vlasti", umiješanost u peticiju i objavljivanje eseja na internetu u kojima je kritikovao Komunističku partiju, izjavio je advokat odbrane Shang Baojun.

   Liju nije imao pravo da se obrati sudu povodom izrečene presude.

   "Osjetila sam olakšanje kada je sudija pročitao presudu, zbog svih znakova da žele da izreknu dugu kaznu", izjavila je Liuva supruga, Liu Xia, kojoj je omogućeno da sasluša izricanje presude. Ona je prije dva dana isključena sa suđenja.

   Ona je rekla da je kasnije vidjela muža na deset minuta i da joj je rekao da će se žaliti, iako su šanse za uspjeh minimalne.

   Kineski sudovi, koji su pod kontrolom Partije, rijetko donose odluke u korist optuženih, naročito u politički osjetljivim slučajevima.
   Liu je jedan od najistaknutijih kritičara kineskog jednopartijskog sistema. Njegov slučaj izazvao je burne proteste aktivista za zaštitu ljudskih prava u zemlji i inostranstvu, kao i zapadnih vlada.

   "Sud je striktno pratio pravne procedure u ovom slučaju i potpuno je zaštitio njegova prava u ovoj parnici",  navodi se u presudi koju je prenijela državna novinska agencija Xinhua.

   Kina je kritikovala zapadne diplomate koje su željele da prisustvuju suđenju. Diplomatski predstavnici i novinari nisu mogli da prisustvuju izricanju presude.