Italija
0

Zatvaranje 167 romskih naselja

FENA
Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni izjavio je u srijedu da će 167 romskih naselja u Rimu, Napulju i Milanu biti zatvoreno za godinu dana i da će stanovnici kojima je dozvoljeno da ostanu u Italiji biti preseljeni u "opremljena sela".

U ovim naseljima živi 12.346 osoba, od kojih je 5.436 maloljetno, izjavio je ministar na konferenciji za štampu.

Najava Berlusconijeve vlade o preseljavanju stanovnika iz pretežno naselja s rumunskim Romima, u okviru borbe protiv kriminala i ilegalne imigracije, izazvala je žive kritike, ali je Bruxelles na kraju dao zeleno svjetlo.

"Zemljište koje su zauzimali bit će evakuirano, a lokalne zajednice će odrediti lokacije za izgradnju 'opremljenih sela' koja odgovaraju sanitarnim normama, s tekućom vodom, električnom energijom i odvoženjem smeća", izjavio je ministar unutarnjih poslova.

"Cilj koji ostvarujemo jeste da do juna 2009. godine evakuiramo kampove, opremimo sela i ostvarimo plan školovanja djece", kazao je Maroni.

Maroni je također kazao da je od početka popisa u junu ove godine, "više od 13.000 osoba dobrovoljno otišlo" prema Francuskoj i Španiji.