Svijet
0

Zatvara se list koji je “razvodio i ženio” Putina

FENA
Bulevarski list Moskovski korespondent, koji je nedavno objavio glasinu o razvodu ruskog predsjednika Vladimira Putina i predstojećoj ženidbi s nekadašnjom šampionkom gimnastičarkom, a sada deputatom Alinom Kabajevom, prestaje da izlazi, prenijeli su danas ruski mediji.

Kako je radiju Eho Moskve izjavio jedan od vlasnika tog dnevnog lista Artjom Artjomov, odluka je donijeta zbog "finansijskih teškoća" i rashoda koji prevazilaze planirane.

Artjomov je rekao da postoje i "razlike o koncepciji izdanja" lista, ali su oni "rješivi".

"Odlučio sam da privremeno obustavim finansiranje lista", rekao je on i dodao da bi štampanje moglo da bude obnovljeno "ako bude predložena nova koncepcija".

Pozivajući se na svoj izvor, RIA Novosti navodi da su priče o finansijskim teškoćama "strašno preuveličane".

Moskovski radio je prošle nedjelje prenio i izjavu drugog vlasnika Moskovskog korespondenta Aleksandra Lebedeva da objavljena informacija "više liči na novinarsku patku" i da je predstavljala "genijalnu reklamu".

"Saradnici redakcije mnogo se nerviraju. Jučer su govorili da imaju ozbiljne izvore, danas govore da je dio ozbiljan, a da dio treba provjeravati", rekao je on, također navodeći da je list donosio samo gubitke.

Alina Kabaeva (24)

Ruski predsjednik je bio prinuđen da demantuje tekst objavljen u tom listu, kada su ga novinari pitali o tome poslije susreta sa budućim italijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem.

"U tome nema ni riječi istine", rekao je Putin, dodajući da društvo ima pravo da zna kako žive ljudi koji se bave javnom djelatnošću, ali da i tu postoje ograničenja kada je riječ o ličnom životu i da je potrebna određena doza pristojnosti.

"Ako neko hoće, u odsustvu interesantnih vesti, da kopa po ličnom životu ruskih političara - bože moj, ali i tu treba poštovati izvjesnu pristojnost", rekao je ruski predsjednik.

On je izrazio čuđenje zbog postavljanje takvih pitanja poslije susreta sa Berlusconijem i razmatranja važnih ekonomskih pitanja.