Svijet
0

Zatrovane igračke iz Kine u Evropskoj uniji

FENA
Prema podacima Evropske komisije zatrovane igračke proizvedene u Kini dospjele su u trgovine u 13 evropskih zemalja, piše njemačka agencija DPA.

Te igračke su već prodavane u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Holandiji, Portugalu, Španiji i Češkoj, kao i u zemljama koje nisu članice Evropske unije, Hrvatskoj i Švicarskoj, saopćila je u petak Evropska komisija prema navodima DPA i austrijske agencije APA.

Bruxelleske vlasti su nakon upozorenja iz Velike Britanije svih 27 zemalja članica Evropske unije informirale o opasnostima, navodi DPA.

Britanske vlasti su navele 83 različita artikla koja bi mogla imati previše olova u boji povezana s dječijim emisijama Nickelodeon i Ulica Sezam, među kojima su i Elmo, Big Bird, Dora, Explorer i Go Diego Go igračke.

Prema podacima Mattela veliki dio igračaka još je u skladištima, saopćila je Komisija. Barem u nekim zemljama samo malo tih igračaka je prodano, kaže APA.

Fisher-Price iz Belgije ističe kako su djeca u opasnosti samo ako se boja istrlja s igračke, navodi AP.

Kompanija je saopćila kako je mala količina olova dospjela u igračke proizvedene između 19. aprila i 2. maja. Olovna boja povezuje se sa zdravstvenim problemima kod djece, među kojima i teškoćama u učenju i trajnim oštećenjima mozga.