{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatraženo vraćanje predmeta Tužilaštvu

F
5.8.2009. u 17:32
0
0
Zatraženo vraćanje predmeta Tužilaštvu
0
Zatraženo vraćanje predmeta Tužilaštvu
Foto: AFP/File
Na danas obnovljenom postupku u Moskovskom okružnom vojnom sudu porodica ubijene ruske novinarke Ane Politkovske, državni tužilac i jedan od okrivljenih Sergej Hadžikurbanov zatražili su da predmet bude vraćen Tužilaštvu, javile su ruske novinske agencije.
Oštećena strana traži da se predmet vrati radi otklanjanja propusta u optužnici, kao i radi objedinjavanja sa glavnim predmetom, u kome figuriraju naručioci i izvršioci zločina, a koji se nalazi u fazi istrage.

"Glavni nedostatak istrage je to što nisu utvrđene sve osobe umiješane u ubistvo, njegovi organizatori, naručilac, 'finansijeri' i izvršilac", navela je predstavnica djece Politkovske Ana Stavicka u zahtjevu, prenio je Itar-Tass.

Optužnica je sastavljena uz uzimanje u obzir aktivnosti Rustama Mahmudova, kojeg istraga smatra neposrednim izvršiocem ubistva, a oštećena strana traži da se njemu ili sudi u odsustvu ili da se iz optužnice isključi njegovo ime, rekla je Stavicka.

Ona je ukazala i na grešku u određivanju vremena trajanja čina ubistva, na to da je optužba insistirala na umiješanosti ujaka okrivljenih a da istraga nije obezbijedila materijale za provjeru te verzije, kao i na to da je nekoliko svjedoka vidjelo ljude koji su Politkovsku pratili prije ubistva.

To, kako smatraju, ima značaj za predmet, jer oni mogu da dovedu do naručioca ili mogu da imaju bitna svjedočenja.

Tužilac Amalija Ustajeva je podržala zahtjev oštećene strane za spajanje predmeta sa glavnim predmetom, u kojem se utvrđuju naručioci i izvršioci ubistva.

Ona se, međutim, nije složila s tim da optužnica ne odgovara zakonodavnim normama. I branioci okrivljenih su se složili sa zahtjevom za spajanje predmeta iako, prema riječima advokata Saidahmeta Arsamerzajeva, takva odluka ne odgovara interesima optuženih.

Bivši pripadnik MUP-a, okrivljeni Hadžikurbanov također je zatražio vraćanje predmeta Tužilaštvu radi spajanja sa predmetom u kome je on optužen za iznuđivanje novca od jednog od svjedoka u predmetu ubistva Politkovske.

Sud je objavio prekid do 7. augusta i očekuje se da će tad biti saopštene odluke o zahtjevima zastupnika.

Novinarka "Nove gazete" Politkovska ubijena je 7. oktobra 2006. godine u hodniku zgrade u Moskvi u kojoj je stanovala.

Krivično djelo razmatra se već drugi put, ovog puta u novom sastavu, budući da je 25. juna Vrhovni sud ukinuo zbog procesnih propusta presudu kojom je porota oslobodila krivice sve okrivljene.

Oslobodila je braću Džabraila i Ibrahima Mahmudova, Hadžikurbanova, kao i pripadnika Federalne službe bezbjednosti Pavela Rjaguzova, kome je, zajedno sa Hadžikurbanovom, suđeno za prekoračenje službenih ovlaštenja, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: