|

Zatraženo 40 godina zatvora za krvnika Crvenih kmera

Zatraženo 40 godina zatvora za krvnika Crvenih kmera
0
F
FENA
25.11.2009. u 18:39
1
komentara
0

dijeljenja
Zatraženo 40 godina zatvora za krvnika Crvenih kmera Foto: Reuters
Međunarodni tužitelj suda u Pnom Penu zatražio je u srijedu 40 godina zatvorske kazne za "druga Duša", upravitelja zloglasnog logora Tuol Sleng u kojem je tadašnji ultramaoistički režim Crvenih Kmera 70-ih godina ubio više od 14.000 ljudi, prenijele su agencije.
Pravim imenom Kaing Guek Eav, "Duš" je najviše pozicionirana osoba jednog od najokrutnijih režima 20. stoljeća, kojoj se pod okriljem UN-a sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Taj 67-godišnji bivši profesor matematike okrivljen je za "zločine protiv čovječnosti, mučenje i seksualno zlostavljanje, za ropstvo i druge nehumane postupke" koji su počinjeni dok je zapovijedao zatvorom S-21, od 1975. do 1979., kojemu je na čelu bio zloglasni maoistički vođa Pol Pot.

Duš, koji se 90-ih godina preobratio na kršćanstvo, priznao je krivnju i zatražio oprost u svojih žrtava te izrazio duboko kajanje jer je služio kriminalnoj organizaciji koja je na sramotan način uništavala vlastiti narod.

Reuters prenosi kako je Duš negirao da je osobno ubijao ili mučio zatvorenike te je ponavljao kako je samo izvršavao naređenja u strahu za vlastiti život, kao "kotačić stroja u koji nije mogao biti isključen".

Međutim, vjerovao je kako se Kambodža mora osloboditi američkog imperijalizma tokom Vijetnamskog rata, te je tužitelj Australac William Smith insistirao u završnoj riječi na tome da je okrivljeni bio "ravnodušan prema patnji svojih žrtava" i zločine činio iz uvjerenja u ispravnost režima koji je "prao mozgove, praznio gradove, uklanjao stvarne ili izmišljene neprijatelje".

Takav režim težio je stvoriti nov, totalitarni svijet koji bi krenuo iz početka slijedeći čudovišni naum Pola Pota, javlja AFP i dodaje da se presuda očekuje početkom 2010. godine.

Sud, koji djeluje uz podršku UN-a, traži pravdu za gotovo dva miliona ljudi, što je bila četvrtina tadašnje populacije Kambodže, koji su podlegli izrabljivanju, iscrpljivanju radom i mučenjima te nadasve gladi kao posljedice monstruozne agrarne reforme.

U samome zatvoru Tuol Sleng, ubijeno je više od 14.000 ljudi, a samo je sedam osoba preživjelo.

Od pet bivših dužnosnika režima, koji je okončan invazijom Vijetnama 1979., Duš je jedini koji je dosad priznao krivnju.

U zatvoru na suđenje čeka "drugi čovjek režima" Nuon Šea, bivši predsjednik Keu Sampan, bivši ministar vanjskih poslova Ieng Sari i njegova supruga Kieu Tirit.

Pol Pot bio je uhapšen 1997., i umro je u aprilu 1998., a vojni zapovjednik režima jednonogi Ta Mok umro je 2006. godine, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...