Svijet
0

Zatražena smrtna kazna za Saddama

FENA
Državni tužilac Visokoga iračkog krivičnog suda pokušao je u ponedjeljak dokazati kako je bivši predsjednik Saddam Hussein, za koga je on zatražio smrtnu kaznu, direktno odgovoran za masakr počinjen nad 148 šiita u okviru "kampanje organiziranih represija".

Advokati žrtava su tvrdili pred sudom da je napad u Dudžailu 1982. godine na konvoj svrgnutog predsjednika Saddama Husseina bio djelo bivšeg režima koji je pokušavao da dokaže miješanje Irana koji je tada bio u ratu s Irakom.

Državni tužilac Džaafar al-Moussaoui u svome je izlaganju pokušao dokazati direktnu odgovornost lidera bivšeg režima u masakru nad 148 stanovnika Dudžaila, sjeverno od Bagdada, gdje je izvršen neuspio atentat na Saddama.

On je zatim zatražio smrtnu kaznu za Saddama Husseina, njegovog polubrata Barzana al-Tikritija i bivšeg potpredsjednika Tahu Yassina Ramadana, javio je AFP.

Tužitelj je kazao da bi im se trebalo suditi za četiri tačke optužnice: za ubistvo s predumišljajem, zatvaranje, prisilno protjerivanje, mučenja i prisilno oduzimanje imovine.

"To su zločini protiv humanosti jer su se odvijali u okviru organizirane kampanje koju su naredile vlasti protiv grupe civila", kazao je Moussaoui.

Predsjednik suda Rauf Rashid Abdel Rahman odredio je sljedeće ročište za 10. juli, kada će završnu riječ imati odbrana. Suđenje je počelo u oktobru prošle godine.