Tajvan
0

Zatražena pomoć za spašavanje više hiljada osoba

FENA
Tajvan je u četvrtak zatražio pomoć međunarodne zajednice u spašavanju više hiljada osoba zarobljenih u planinskim područjima otoka, kojeg je prošlog vikenda poharao smrtonosni tajfun Morakot.

Kako su javili tajvanski mediji, vojnici helikopterima tragaju za preživjelima te se pokušavaju "probiti" poplavljenim cestama kako bi došli do žrtava. Dosad je potvrđeno da je 108 osoba izgubilo život u najgoroj poplavi koja je pogodila Tajvan u posljednji 50 godina.

Preostalih četiri hiljade vojnika je razmješteno po otoku, dok u nekim područjima seljaci doslovno golim rukama sami pokušavaju iskopati preživjele iz kuća koje je potopilo blato.

Tajvanski predsjednik, Ma Ying-jeou , potvrdio je da su financijsku pomoć zasad ponudili SAD, Japan, Kina i Singapur, dok je vlada zatražila pomoć prekomorskih zemalja u opremi za spašavanje, uključujući helikoptere i kamione.

Uništene ceste i mostovi na jugu otoka ometaju akcije spašavanja, a tropska oluja svoj je trag ostavila i na Filipinima te u Kini.

Prema podacima tajvanskog ministarstva unutarnjih poslova, na otoku je evakuirano 14 hiljada stanovnika. Vojni helikopteri i dalje pretražuju planine i izbacuju hranu i lijekove po nekim selima.

Tajfun nije zaobišao ni popularna tajvanska ljetovališta, prenose u četvrtak agencije.