ICTY
0

Zatražena obustava postupka protiv Florence Hartmann

FENA
Odbrana bivše glasnogovornice Tužiteljstva Haškog suda Florence Hartmann, optužene pred tim sudom za nepoštivanje suda, u utorak je uložila žalbu u kojoj zahtijeva obustavu postupka i poništenje odluka raspravnog vijeća, saopćeno je u srijedu iz ICTY-a.

Hartmannovu optužnica tereti za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Milošević". Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u septembru pretprošle godine u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u januaru 2008. objavio Bosanski institut.

Odbrana u žalbi traži obustavu postupka zbog brojnih propusta i nedosljednosti u istražnom i sudskom postupku protiv njihove klijentice, napominjući kako su zbog sudjelovanja u istrazi protiv nje zamijenjena dva suca u postupku, prenosi Hina.

Haški sud je 18. februara odlučio dotad predsjedavajućeg Carmela Agiusa i suca Alphonsa Oriea zamijeniti Mehmetom Gueneyem i Liuom Daqunom.

  • S obzirom na iznesene razloge i u interesu pravde, odbrana Florence Hartmann u žalbi "predlaže da Raspravno vijeće iskoristi svoje diskrecijsko pravo da ne pokreće ponovno, odnosno ne nastavi postupak za nepoštivanje suda protiv gospođe Hartmann".

Odbrana u žalbi tvrdi kako je Hartmann jedina osoba koju je Haški sud optužio zbog toga što je "rekla nešto što su svi već znali", napominjući kako "nema dokaza da je Hartmann namjeravala nanijeti štetu ugledu Suda".

  • Odbrana smatra da nijedno razumno Raspravno vijeće ne bi moglo prihvatiti optužnicu protiv neke osobe na temelju očito jednostranih, nepotpunih i nepouzdanih informacija, ističe se u žalbi.

Zahtjev za poništenje odluka Raspravnog vijeća u žalbi se argumentira činjenicom kako je logično zaključiti da odluke koje je donijelo vijeće iz kojeg su u međuvremenu zbog sukoba interesa maknuta dva člana "nisu nepristrane, a posljedično ni legitimne, te ih treba smatrati nevažećim".

Odbrana i u žalbi ustraje na tome da je Haški sud utemeljen zato da bi sudio osobama optuženima za teške zločine, pa smatra besmislenim da se pred njim vodi postupak zbog "gotovo zanemarivih prekršaja".

U slučaju da Raspravno vijeće ipak ne odluči prekinuti postupak, odbrana u žalbi predlaže sazivanje statusne konferencija na kojoj bi obje strane moglo usmeno izraziti svoja stajališta i razjasniti sve dvojbe koje bi imalo Raspravno vijeće.

To bi istodobno, ukazuje odbrana, sudu uštedilo važno vrijeme i sredstva, kojih ionako nema u izobilju, a koje bi morao utrošiti u novu istragu.

Florence Hartmann bila je glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a od 2000. do 2006. godine. Haški je sud 1. februara 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li otkrila tajne podatke. Optužnica protiv nje podignuta je 27. augusta 2008., suđenje je bilo zakazano za 5. i 6. februara, ali je 3. februara odgođeno do daljnjeg zbog zahtjeva obrane za izuzećem dvojice članova sudskog vijeća, što se poslije i dogodilo.

Pravila Haškog suda za nepoštivanje suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura.

Odbrana je u žalbi navela kako je Hartmann majka dvoje djece i da je bez redovnih prihoda te da bi bilo kakva presuda imala "dramatične posljedice za njezinu obitelj".