Svijet
0

Zatočenik iz Guantanama pomagao Bin Ladenu

FENA
Jedan zatočenik iz Guantanama priznao je kako je pomagao Osami bin Ladenu da izbjegne zarobljavanje nakon napada 11. septembra, svjedočili su agenti Federalnog istražnog ureda (FBI).

Salim Ahmed Hamdan rekao je istražiteljima da je prevozio Bin Ladena između lokacija u Afganistanu kako bi izbjegao američku odmazdu nakon napada na New York i Washington, rekli su agenti FBI-a i Ministarstva obrane na saslušanju pred vojnim sudom u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi a prenosi ABC News.

U jednom trenutku iskaza Hamdan se sjetio kako je čuo Bin Ladena da kaže kako ne očekuje više od 1.500 žrtava u napadima na SAD, kazao je agent FBI-a George Crouch. Stvarni broj žrtava bio je blizu 3.000.

"Kada je Osama bin Laden čuo da je puno više od toga bio je jako zadovoljan", citirao je Crouch iskaz Hamdana.

Saslušanje za Hamdana, koji je već šest godina u Guantanamu, sazvano je radi odluke o mogućem suđenju. Njegovi branitelji navode da je Hamdan bio jedan od nekoliko vozača Bin Ladena i da nije imao ulogu ili unaprijed znao za napade na SAD.

Crouch je rekao da je Hamdan (37), rodom iz Jemena, 1996. završio u Afganistanu gdje je postao vozač Bin Ladena a potom i jedan od njegovih tjelohranitelja. Agent je svjedočio kako mu je Hamdan opisao da je evakuirao Bin Ladena iz skloništa u Afganistanu 1998., nakon bombaških napada na veleposlanstva SAD-a u Keniji i Tanzaniji.

Robert McFadden, agent ministarstva obrane, koji je ispitivao Hamdena 2003., kazao je da je zatočenik vozio i Bin Ladenovog sina Uthmana, nekad zajedno s čelnikom al-Qaide, za plaću od 200 do 300 dolara, plus 100 dolara za stan. Hamdan je istražiteljima govorio i o Bin Ladenovoj ulozi u napadu na američki razarač USS Cole u Jemenu 2000.