Svijet
0

Zatišje u Gazi dok Izrael intenzivira diplomatiju

FENA
Izrael je saopćio da bi ofanziva u Gazi mogla biti u "završnom činu" u petak dok je poslao predstavnike da raspravljaju o odredbama primirja nakon što je Hamas ponudio prekid vatre koji bi okončao tri sedmice borbi koje su odnijele više od 1.000 života.

"Nadamo se da smo u završnom činu", izjavio je glasnogovornik izraelskog premijera Ehuda Olmerta, Mark Regev, i dodao je da bi nakon izvještaja posrednika koji su otišli na razgovore u Washington i Kairo mogla uslijediti brza odluka sigurnosnog kabineta, javio je Reuters.

Takva odluka mogla bi biti donesena u petak ili u subotu, tvrde izraelski zvaničnici, dok su Palestinci u Gazi pošteđeni u relativnom zatišju nakon žestokih borbi u četvrtak koje su mnogi vidjeli kao posljednji izraelski napor prije dogovora o odredbama prekida vatre.

Izraelska vojska je javila da prvi put nakon više sedmica nijedna raketa nije pala na Izrael iz Pojasa Gaze. Prekid raketne vatre bio je jedan od ključnih izraelskih zahtjeva kada je pokretao svoju ofanzivu 27. decembra.

Nakon izuzetno teške noći u kojoj su izraelski avioni napali 40 meta u prenaseljenoj priobalnoj enklavi, petak ujutro svanuo je relativno miran dok je stanovništvo ostalo zapanjeno obimom napredovanja izraelskih tenkova u gradu Gazi u čertvrtak.

Diplomati su govorili s više pouzdanja da će neka vrsta primirja biti dogovorena idućih dana i sugerirali da Izrael čini posljednje korake protiv svojih islamističkih neprijatelja prije postizanja sporazuma - moguće u vrijeme inauguracije novog američkog predsjednika Baracka Obame u utorak.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, čije bi šanse na izborima koji se održavaju 10. februara, mogle biti uvećane kratkim ratom koji nije koštao više od 13 izraelskih života, održat će razgovore u petak u Washingtonu s odlazećom administracijom Georgea W. Busha.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice poručila je izraelskom premijeru na odlasku Ehudu Olmertu da je Washington, njegov ključni saveznik, spreman ponuditi neku vrstu garancija jevrejskoj državi, koja tvrdi da bi svako trajno primirje s Hamasom bilo nedjelotvorno ako se on uspije ponovo naoružati kroz krijumčarske tunele iz Egipta.

Egipat posreduje između Izraela i Hamasa, koga su ušutkali Izrael i njegovi zapadni saveznici zbog njegovog odbijanja da odustane od svog cilja uništenja jevrejske države silom i uspostave islamske države na cjelokupnoj teritoriji koja se nekada zvala Palestina prije stvaranja Izraela 1948. godine.

Amos Gilad, visoki izraelski zvaničnik, u petak je ponovo doputovao u Kairo.

"Kada nas obavijeste Gilad i Livni, moglo bi doći do sastanka sigurnosnog kabineta u punom sastavu i na njemu bi mogla biti donesena odluka", izjavio je Regev.

Izraelski zvaničnici tvrde da bi se sigurnosni kabinet mogao sastati već u petak ili subotu.