Preostaje još Senat
110

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao opoziv Donalda Trumpa

Klix.ba
Zastupnički dom glasao za opoziv predsjednika
Zastupnički dom glasao za opoziv predsjednika
Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv predsjednika Donalda Trumpa, a konačnu odluku o njegovoj sudbini donijet će Senat.

Većinom glasova zastupnici su usvojili rezoluciju kojom se Trump uklanja s dužnosti zbog "poticaja na pobunu", a u vezi s njegovom ulogom u prošlosedmičnim neredima u Kongresu.

Prema zvaničnim rezultatima, Zastupnički dom SAD-a glasao je sa 232 glasa za opoziv Donalda Trumpa i 197 glasova protiv. Pet zastupnika u Zastupničkom domu nije pristupilo glasanju. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je za opoziv Donalda Trumpa glasalo i 10 republikanskih zvaničnika. Uprkos današnjem glasanju, Trump nastavlja obavljati dužnost i vjerovatno će na poziciji ostati do kraja mandata.

Naime, odluku o opozivu, takozvanom impeachmentu, mora prihvatiti i Senat i to dvotrećinskom većinom, za razliku od proste većine koja je bila potrebna u Zastupničkom domu. Procedura glasanja u Senatu trebala bi se pokrenuti u narednim danima, a to će u suštini značiti i pokretanje optužnice protiv Donalda Trumpa.

Senat SAD-a, već je jednom zaustavio proces opoziva Donalda Trumpa i to u januaru 2020. godine kada je Zastupnički dom također na sličan način izglasao opoziv američkog predsjednika.

Procedura u Senatu, kako se čulo proteklih dana, može biti nastavljena i nakon što Trump napusti poziciju 20. januara, a s ciljem da mu se onemogući obavljanje dužnosti u budućnosti, odnosno eventualna nova kandidatura 2024. godine.

Pet ljudi je smrtno stradalo nakon što su Trumpove pristalice upale u zgradu Capitol Hilla 6. januara kada je Kongres trebao potvrditi rezultate glasanja i pobjedu Joea Bidena na izborima.

Na današnjem zasjedanju brojni zastupnici su najoštrijim riječima osudili ponašanje Donalda Trumpa i kazali da je on direktna prijetnja američkoj demokratiji.

Trump je jedini predsjednik u historiji SAD-a kojeg je Zastupnički dom dva puta opozvao.