Surova realnost
119

Zastrašujuća animacija prikazuje gdje bi se mogla nalaziti nestala podmornica

T. K.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Animacija koju je napravila španska kompanija MetaBallStudios prikazuje nestalu podmornicu Titan, kako se polako udaljava od obale da bi prikazala koliko duboko leži olupina Titanika gdje se zaputila ova posada.
Brod Titan kompanije OceanGate Expeditions prevozio je pet putnika do čuvene olupine Titanika koja leži na dubini od 3.800 metara, kada je izgubljen kontakt posade sa površinom u nedjelju.

Prvi orijentir je Kip slobode na dubini od 93 metra, nešto pliće od prosječne dubine Sjevernog mora. Zatim slijedi Eiffelov toranj na 324 metra i čuvena Burj Khalifa u Dubaiju, najviša zgrada na svijetu.

Ostali referentni punktovi uključuju prosječnu dubinu Atlantskog okeana od 1.205 metara i najdublji podmorski kabel na dubini od 1.600 metara.

Animacija nastavlja da se spušta sve dok ne dođe do dubine Titanika na oko 3.700 metara, iako se šire prijavljuje da je bliže 3.800 metara, pa sve do kraja i najdublje tačke u moru na dubini od skoro 11.000 metara.

Kako objašnjavaju stručnjaci, oni imaju vremena do četvrtka u toku dana, jer će tada podmornica ostati bez kiseonika. Među putnicima su britanski milijarder Hamiš Harding i jedan od najbogatijih ljudi iz Pakistana Šahzada Davud, kao i njegov 19-godišnji sin.