U Pentagonu zbunjeni
0

Zašto se ubijaju američki vojnici?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 20 posto američkih vojnika koji su bili, ili su još uvijek u ratu, pate od post-traumatskog stresnog sindroma, piše Deutsche Welle. Situacija u američkoj vojsci je alarmantna. Stopa samoubistava dvostruko je veća nego među civilima, a vojnicima treba stručna pomoć, ali je oni ne traže, a ostali oko njih ne primećuju njihove probleme.

U Pentagonu su zbunjeni. Još nikada ovoliko vojnika nije počinilo samoubistvo. "Kada bismo znali zašto je to tako, možda bismo mogli da zaustavimo taj trend“, kazao je general Piter Kjareli. 140 samoubistava

U prvih deset mjeseci ove godine, već 140 vojnika je počinilo suicid. Toliko samoubica je bilo tokom čitave 2008. godine. Te brojke se odnose samo na borbene jedinice koje imaju više od milion aktivnih vojnika i rezervista i najveći broj ljudi je u vojnim misijama u Afganistanu i Iraku. Prema brojkama koje su trenutno u opticaju na 100.000 vojnika njih 20 počini suicid. Broj samoubica u američkoj vojsci gotovo je dvostruko veći nego među civilnim stanovništvom. O samoubistvima u ostalim vojnim jedinica, još nema podataka.

General Kjareli upozorava da ne treba olako donositi zaključke.

"Moramo da razbijemo stigmu prema kojoj je našim vojnicima neprijatno da se obrate nekome za pomoć“, istakao je on.

Savjet preko interneta

Jedno je sigurno, piše Deutsche Welle, oko 20 posto vojnika koji su bili, ili su još uvijek u ratu, pate od post-traumatskog stresnog sindroma. Mnogi pate od depresije, piju previše alkohola ili uzimaju droge. Psihološko staranje o vojnicima je pojačano, a ugroženi vojnici mogu da zatraže savjet čak i preko internet-stranice Pentagona.

"Prije ili kasnije, svaki vojnik može da se osjeti deprimirano. Neki se čak nose mišlju da oduzmu sebi život. Onome ko je u takvoj situaciji, potrebna je pomoć“, tako to objašnjava narator u specijalnom filmu Ministarstva odbrane.

Film prikazuje vojnike u akciji, pri čemu se na nekima vidi da su očajni, neki čak i plaču.

Na internetu je, pak, objavljen i broj telefona psihološke službe kojoj vojnici mogu da se obrate.