Upravljanje pandemijom
35

Zašto pojedine države skraćuju period izolacije uprkos tome što se povećava broj zaraženih

B. R.
Države u pandemiji pokušavaju društvo održati vitalnim, prije svega u aspektu ekonomije (Foto: EPA-EFE)
Države u pandemiji pokušavaju društvo održati vitalnim, prije svega u aspektu ekonomije (Foto: EPA-EFE)
Pojedine države skraćuju period izolacije, tj. karantina, dok se povećava broj pozitivnih na omikron soj koronavirusa. Zašto su se odlučile na to?

Online izdanje magazina Politico piše da se Evropa suočava s kritičnim smanjenjem broja radnika, dok se povećava broj zaraženih, kao i onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a zbog čega i oni moraju biti u izolaciji.

Epidemiološke mjere su takve da se pokušava smanjiti broj zaraženih, ali i da se društvo održi vitalnim, prije svega u ekonomskom smislu. To je značilo i skraćivanje perioda izolacije.

Grčka je prva evropska država koja je to učinila. Trajanje karantina je skratila sa deset na pet dana. Da pet dana traje izolacija ranije su odlučile Sjedinjene Američke Države.

U Velikoj Britaniji sada izolacija traje sedam dana, što je slučaj i u Španiji i Irskoj. Ranije je trajala deset dana. U Italiji su odlučili da ukinu karantin za potpuno vakcinisane osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama.

Vakcinacijom jeste ublažena pandemija, ali ispostavilo se da su vakcine manje učinkovite protiv omikron soja. Uprkos tome, u pojedinim zemljama se period karantina skraćuje.

Koliko dugo je neko zarazan

Odgovor na pitanje koliko dugo je neko zarazan zavisi od toga da li je neko vakcinisan. Nedavna američka studija je pokazala da su oni koji su vakcinisani zarazni malo duže od pet dana, dok su oni koji nisu vakcinisani zarazni duže od sedam dana.

Međutim, riječ je o studiji koja nije recenzirana te je provedena kada su dominantni bili alfa i delta soj, tj. prije nego što će omikron postati dominantan soj.

Nadležni u Velikoj Britaniji, obrazlažući zašto su skratili period izolacije, su istakli da su analize pokazale da sedmodnevni karantin uz dva negativna testa na koronavirus ima isti učinak kao i desetodnevni karantin.

U SAD-u također tvrde da su odluku o skraćenju izolacije donijeli na naučno utemeljenim podacima. Tvrde da je njen učinak jednak i kao nakon desetodnevne izolacije.

Kada zaista završava karantin

Svaka država ima različita pravila koja se odnose na to kada zaista neko može izaći iz karantina.

U Velikoj Britaniji se nakon sedmog dana izlazi iz karantina ako je osoba šesti i sedmi dan izolacije negativna na koronavirus.

Grčka i SAD provode pravilo "pet plus pet", koje podrazumijeva pet dana kućne izolacije te nošenje maske sljedećih pet dana, ako su simptomi nestali.

Pojedinim naučnicima nije prihvatljivo skraćivanje perioda izolacije u uslovima u kojima se to radi.

"Ako se ne budu insistiralo na testiranju po isteku karantina, bit će puno onih koji će prenositi virus. To će povećati rizik po zdravstveni sistem i vjerovatno uzrokovati ekonomske poremećaje", ocijenio je direktor Instituta za globalno zdravlje Yale Saad Omer.

Pojedine države, poput Velike Britanije i Italije, uopće ne šalju u izolaciju one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ako su negativni nakon testiranja.

Zašto se skraćuje period izolacije

U Velikoj Britaniji su se odlučili na ovo istaknuvši da je razlog za to da osiguraju funkcionisanje ključnih aspekata društva tokom zime.

U grčkom ministarstvu zdravstva su naglasili da su zdravstvene ustanove u ovoj zemlji bile preopterećene i prije pojave omikron soja.

Čelnica američke Agencije za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) Rochelle Walensky je priznala da su se odlučili na mjeru koja će većini ljudi biti prihvatljiva. Napomenula je da je manje od trećine osoba poštivalo smjernice za izolaciju, piše Politico.