Svakodnevni prizori
8

Zašto motociklisti udaraju Teslu tokom pretjecanja?

DP
Neugodne scene postaju svakodnevica na američkim cestama. Kamera je snimila bajkera kako pretječe Tesla Model 3 i tokom obilaženja nogom udara u vrata električnog automobila.

Riječ je o kažnjivom i opasnom postupku, ali na američkim cestama se ovakvi prizori mogu vidjeti gotovo svakog dana.

Korisnici interneta još uvijek ne mogu shvatiti zašto se motociklisti izlažu opasnosti tokom vožnje, čineći nepristojan i kažnjiv potez. Nije prvi, a ni posljednji put da se na društvenim mrežama objavljuje ovakva snimka. Ipak, postoji objašnjenje za naizgled neshvatljivo ponašanje bajkera.

Zašto se vozačima Tesle dešava neugodnost?

Odgovor se krije u radu autopilota. Naime, kompjuter koji automatski upravlja automobilom, usmjerava auto prema jednoj strani trake. Obično je riječ o traci koja omogućava pretjecanje. Zato motociklisti imaju loš pregled i otežano im je obilaženje automobila na onim mjestima gdje je to dopušteno. Motociklisti misle da ih vozači namjerno blokiraju i sprječavaju pretjecanje.

Ipak, to im ne daje pravo tokom putovanja udarati automobile drugih učesnika u saobraćaju. Stručnjaci širom SAD-a upozoravaju vozače da isključe autopilot na cestama koje motociklisti koriste, kako bi izbjegli neugodnosti.

Vozač Tesle je u izjavi za Insideevs rekao da ne poznaje bajkera. Kamera nije uspjela snimiti registracijske tablice, a vozač sumnja da je uzrok neugodnosti Teslin autopilot.

Jedan vozač Tesle doživio je još veću neugodnost, jer mu je bajker tokom pretjecanja slomio retrovizor.