Parlamentarni izbori
127

Zašto ljevica bilježi rast u Njemačkoj, a zbog čega stranka Angele Merkel doživljava pad

V. K.
Olaf Scholz kandidat SPD-a (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz kandidat SPD-a (Foto: EPA-EFE)
Parlamentarni izbori u Njemačkoj sve su bliže. U nedjelju 26. septembra građani ove zemlje izaći će na parlamentarne izbore te između ostalog birati i nasljednika Angele Merkel koja nakon 16 godina napušta funkciju, ali i politiku.
Uprkos najavama kako će Angelu Merkel gotovo pa sigurno na ovoj poziciji naslijediti njen stranački kolega i osoba od povjerenja Armin Laschet, posljednje predizborne ankete donijele su i veliki obrat.

Naime po prvi put u 15 godina njemačke Socijaldemokrate (SPD) prestigle su na anketama vladajuću koaliciju CDU/CSU čime su se povećale i šanse da novi kancelar Njemačke postane upravo kandidat SPD-a i sadašnji ministar finansija Olaf Scholz.

Posljednje istraživanje pokazuje da Socijaldemokrate (SPD) vode sa 23 posto, neposredno ispred saveza CDU/CSU Angele Merkel sa 22 posto. Na trećem mjestu su Zeleni sa 18 posto, dok liberalni FDP imaju 12 posto podrške.

Iako su do sada i pored brojnih kontroverzi i odluka koje nisu naišle na potpuno odobrenje javnosti političari iz koalicije CDU/CSU uspijevali održati poziciju "prvih u narodu", čini se da kako vrijeme odmiče njihova pozicija, bar kada je riječ o anketama, slabi, dok sa druge strane SPD na čelu s Olafom Scholzom sve više dobija povjerenje javnosti.

Politika uistinu može biti čudna, ali u slučaju Olafa Scholza i SPD-a postoji nekoliko jasnih razloga koji su im omogućili značajan rast uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Pored prednosti koje SPD kao politička opcija svakako nosi sa sobom, čini se kako su za rast SPD-a prije svega zaslužne katastrofalne greške kandidata CDU-a Armina Lascheta.

Smijeh u najgorem trenutku

Vjerovatno jedan od osnovnih razloga koji je doveo do pada popularnosti Armina Lascheta jeste situacija u kojoj je uhvaćen u julu tokom posjete poplavljenim područjima u Njemačkoj.

Prilikom dolaska na mjesto nesreće, kamere su uhvatile Lascheta u "veselom" raspoloženju kako se smije zajedno s kolegama dok predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeir drži govor i objašnjava u kakvoj teškoj situaciji se Njemačka nalazi nakon poplava.

Koliko je zapravo video postao popularan dovoljno govori i činjenica da je upravo video koji prikazuje Lascheta kako se u pozadini smije jedan od najgledanijih, a komentari korisnika jasno pokazuju kako Nijemci za ovakve stvari imaju nulti prag tolerancije.

"Ovo je jednostavno neprimjereno ponašanje i dobro je što su mediji ukazali na ovo. Ne bismo se trebali navikavati na populistički stil politike gdje političari mogu činiti sve. Oni su izabrani da predstavljaju ljude i da se brinu o njima i zbog toga je dobro ukazati na ovakve stvari", navodi se u jednom od komentara.

"Ova scena je odvratna i nema drugog načina da se to kaže", također je jedan od komentara na videu.

Katastrofalan PR i ismijavanje na društvenim mrežama

Od početka izborne kampanje, mnogi glasači koalicije CDU/CSU nisu bili zadovoljni kandidiranjem Armina Lascheta za utrku na poziciju kancelara ove zemlje.

Spočitavali su mu izostanak harizme, tvrdili su da nema dovoljno podrške među glasačima, a ono što je vjerovatno najvažnije od svega jeste da Laschet nije imao podršku cjelokupne koalicije CDU/CSU već se u više navrata tvrdilo kako je njegovu kandidaturu potencirao vrh stranke. Za razliku od njega, glasači, ali i dobar dio članstva koalicije smatrao je kako je lider CSU-a Markus Söder mnogo bolji kandidat za ovu funkciju.

Armin Laschet i Markus Söder (Foto: EPA-EFE)
Armin Laschet i Markus Söder (Foto: EPA-EFE)

Od početka predizborne kampanje, Laschet je na društvenim mrežama postao i predmet ismijavanja.

Iako se kroz predizbornu kampanju trudi da opravda status čovjeka iz naroda, Laschetovi potezi nailaze na kritike javnosti. Tokom kampanje, Laschet je sa saradnicima posjetio jedan od rudnika uglja u Njemačkoj.

Kada su fotografije ugledale svjetlo dana, građani su ismijavali Lascheta s obzirom da je samo njegovo lice bilo uprljano ugljem dok su lica njegovih saradnika bila u potpunosti čista. Zbog toga, Nijemci su ovaj potez Lascheta ocijenili izrazito populističkim.

"Laschetova predizborna strategija pati od činjenica da mu nedostaje neophodna čvrsta pozitivina slika i opće povjerenje biračkog tijela", rekao je jedan od njemačkih stručnjaka za odnose s javnošću.

Da je Laschet katastrofalno organizovao svoju kampanju dovoljno govori i činjenica da su se i mediji koji su u prošlosti tradicionalno naklonjeniji demokršćanskoj opciji okrenuli protiv njega.

Frankfurter Allgemeine Zeitung kritikovao je Lascheta zbog njegovih (ne)opravdanih izostanaka s televizijskih debata. Kako se navodi, Laschet je otkazao učešće u emisiji PRO 7 kanala gdje je trebao odgovarati na pitanja građana. Spiegel je također planirao organizovati njegovo gostovanje, ali na odgovor Lascheta su morali čekati suviše dugo.

Također, posljednje informacije s terena pokazuju da je Laschet otkazao sve predizborne kampanje u Hessenu i Baden-Württembergu. Kako je naveo Laschet, kampanju je otkazao jer u ovom trenutku ima druge prioritete koji se tiču pomoći poplavljenim područjima.

Armin Laschet - (Foto: EPA-EFE)
Armin Laschet - (Foto: EPA-EFE)

Ono što su mnogi primijetili jeste da se Laschet tokom predizborne kampanje pokušava sakriti iza imena CDU/CSU koalicije te da bi sigurno volio postati kancelar, ali bez vođenja kampanje.

Laschetovo ponašanje novinari FAZ-a uporedili su s pričom američkog pisca Hermana Mellvillea pod nazivom "Bartleby" gdje istoimeni lik radi u jednoj odvjetničkoj firmi na Wall Streetu. Tamo radi na poslovima kopiranja ugovora, ali odbija da radi bilo šta drugo.

"Odbija raditi uz ponavljanje rečenice: 'Ne bih to radio', 'Ne bih to', 'Radije ne bih to radio'. Uskoro, on više i ne radi ništa, ali živi u kancelariji. Njegov šef umjesto da ga izbaci iz kancelarije, na kraju on iseljava iz nje", opisuje FAZ scenu iz knjige te je poredi s trenutnim ponašanjem Armina Lascheta kojeg opisuju kao osobu koja se previše ne trudi oko slike kakvu šalje u javnost.

Olaf Scholz djeluje znatno umjerenije i ozbiljnije

Pored katastrofalnog PR-a i poteza koji su doprinijeli padu popularnosti Lascheta, pa tako i samog CDU-a, u posljednjih nekoliko sedmica koliko traje predizborna kampanja kandidat SPD-a Olaf Scholz pokazao se kao znatno umjereniji i racionalniji kandidat kakav je u ovom trenutku i potreban Njemačkoj.

Kao ministar finansija, Scholzov odgovor na krizu Međunarodni monetarni fond je ocijenio kao odličan. Za razliku od Lascheta, pa i Annalene Baerbock (kandidatkinja Zelenih za poziciju kancelara op.a.), Scholz se mnogo više susretao s krizama te je uz pragmatičan pristup rješavao probleme.

Također, Scholz je kao ministar finansija uložio značajne napore da se uvede globalni korporativni porez i nova poreska pravila za tehnološke gigante.

Scholzu su u stvaranju slike umjerenog političara znatno na ruku išle i tvrdnje njegovih protukandidata. Laschet je govoreći o tome zašto bi trebao pobijediti na izborima izjavio kako bi u slučaju pobjede SPD-a, Scholz mogao formirati lijevo orijentiranu koaliciju koja bi bila opasna za unutrašnju sigurnost Njemačke.

Također, Laschet je Scholza ocijenio kao ideologa zbog čega bi pogrešno bilo takvu osobu staviti na funkciju.

Ipak, Scholz je umjerenim tonom odgovorio na Laschetove otrovne strijelice te je izjavio kako bi najbolje bilo sačekati da birači kažu čiju stranku preferiraju.

"Mislim da se na izborima radi o tome da birači daju mandat političarima. Tada možemo vidjeti šta će se dogoditi", rekao je Scholz.

Teza da je Scholz ideolog također ne može se ocijeniti u potpunosti tačnom. Nebrojeno puta kroz historiju, njemački mediji su Scholza ocijenili kao tehnokratu i pragmatičnog političara koji često zna odstupiti od postulata koje bar u teoriji nalaže njegova politička opcija SPD.

Ako se po jutru dan poznaje...

Iako u ovom trenutku još uvijek ima dovoljno vremena da političke opcije u Njemačkoj promijene strategiju pristupa građanima te da pokušaju steći znatno veće povjerenje građana, čini se kako u ovom trenutku kandidat CDU-a djeluje prilično pogubljeno.

Armin Laschet već sada pokušava pridobiti povjerenje građana tako što je najavio da ukoliko on postane kancelar Njemačka više neće doživjeti lockdown kao što je bio prethodni.

Ipak, u ovom trenutku jako je teško procijeniti koliko će Laschetove najave uspjeti promijeniti mišljenje javnosti o njemu. Njegova pojava, političko ponašanje i ekscesi u nikada gorim trenucima za njemački narod nešto su što u ovom trenutku građani Njemačke jako teško mogu oprostiti.

Olaf Scholz u prednosti nad Laschetom (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz u prednosti nad Laschetom (Foto: EPA-EFE)

"Bojim se da je Armin Laschet kopija Angele Merkel, ali bez njene snage u upravljanju koju je Merkel stekla godinama", rekao je Udo Bullman, dugogodišnji europarlamentarac.

S druge strane, Olaf Scholz iako kao i svaki političar posjeduje mane, baš kao i njegova opcija SPD, čini se kako koristi svoje dugogodišnje političko iskustvo te bez većih problema privodi političku kampanju uspješnom kraju.

Naravno, predizborne ankete ne moraju značiti ništa, ali ukoliko se po jutru dan poznaje, građani Njemačke su spremni za značajnije promjene, a ta promjena upravo može biti Olaf Scholz i njegov SPD.