Izvještaj FBI-a na 745 strana
0

Zašto je Sulejman Talović pucao na 9 ljudi?

Sarajevo-x.com
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Kada je 18-godišnji Sulejman Talović u najfrekventnijem šoping centru u Salt Lake Cityju iz ruksaka izvadio automatsku pušku i u svom luđačkom pohodu usmrtio pet osoba, vjerovalo se da je to mjesto izabrao zbog stalne gužve. U izvještaju koji je načinio FBI stoji da se mladić, koji je sa devet godina s porodicom stigao u SAD iz BiH, u Trolley Square često dolazio, te tvrdio da je bio član Klu Klux Klana.

Kako je njegova porodica živjela u blizini šoping centra, Talović se sa sestrom tu često igrao. Jedna osoba posvjedočila je da je Trolley Square zapravo bio "jedino mjesto na koje je išao". Svjedoci su potvrdili da se Talović uplitao u brojne svađe i tuče, jednom zbog video igre.

Dokumenti koji su prvi put ugledali svjetlo dana obuhvataju izjave brojnih građana koji su poznavali Talovića i njegovu porodicu. Bh. imigrant je, piše Salt Lake Tribune, prijetio da će upucati bijelce, Srbe, da je član zloglasnog KKK i da je ubio osobu u poslovima oko droge.

Izvještaj FBI-a ima 745 stranica, ali ni na jednoj nije dat zaključak zašto se Talović 12. februara 2007. odlučio na pucnjavu niti je ponuđen širi uvid u pozadinu ovog događaja.

Agenti ističu da nisu uspjeli pronaći dokaze o Talovićevoj pucnjavi u podrumu kuće godinu prije kobnog 12. februara kada je usmrtio pet osoba, a ranio četiri, nakon čega ga je policija upucala.

Razgovori sa Talovićevom porodicom i kolegama pružili su sliku usamljenog tinejdžera koji je svoj obrok jeo sam u autu, a večeri provodio uz TV u sobi u podrumu. Ipak, njegove izjave kako planira ubiti nisu zvučale nimalo bezazleno.

Nekoliko sedmica prije ubistva, dvije osobe su bile u posjeti Taloviću u njegovoj kući, gdje su pušili marihuanu, stoji u dokumentima FBI-a. Jedna od tih osoba kasnije je policiji ispričala da je Talović volio muziku koja slavi bijelu rasu. Ipak, devet ljudi koje je upucao u šoping centru bili su bijelci.

"Ne volim crnce. Zato sam i bio u KKK", navodno je rekao.

Drugi svjedok ispričao je kako je jednom prilikom kod Talovića vidio ranu na ruci i pitao ga šta mu je bilo, a ovaj je odgovorio kako je ranije imao tetovažu sa svastikom, te ju je sam uklonio izrezavši je. Objasnio je kako nije znao šta ona predstavlja kad je dao da mu je urade. Ipak, Talovićeva porodica posvjedočila je kako nije imao tetovaža.

Specijalni agent FBI-a Tim Fuhrman izjavio je kako su agenti pokušali istražiti sve što ima veze s ovim mladićem, ali da postoji dosta stvari koje ne mogu potvrditi. Među njima su i navodi da je Talović upucao nekoga kad je posao s drogom krenuo loše.

Kad je ubijen Talović je na vratu nosio minijaturni Kur'an, stoji u izvještaju. Agenti FBI-a ispitivali su mnoge o njegovoj religioznosti. Porodica je istakla kako je ranije svakog petka odlazio na molitvu u džamiju, ali je prestao kad je napustio školu i počeo raditi. Nema dokaza da je religija imala ikakav utjecaj u ovom slučaju, stoji dalje.

Jedan od Talovićevih žrtava koja je ostala nepokretna, Stacy Hanson, izjavio je da ga zanimaju detalji o ovom mladiću, ali se i dalje pita šta ga je nagnalo da ubije i rani ljude.

"To ništa ne mijenja, ali je i dalje dobro znati ponešto o tom momku jer životi nijedno od nas više nisu isti", kaže Hanson.

Talović je usmrtio Jeffreya Walkera (52), Vanessu Quinn (29), Kirsten Hinckley (15), Brada Frantza (24) i Teresu Ellis (29).