Uništeni grad
22

Zašto je nakon Prigožinove pobune Bahmut postao važniji nego ikada za Rusiju

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Prema mišljenju Frederika Mertensa, strateškog analitičara Haaškog centra za sigurnosne studije, ulozi oko ugroženog ukrajinskog grada Bahmuta veći su nego ikad za Moskvu nakon pobune Wagnerove grupe dok traje ukrajinska protivofanziva.

"Pobuna Wagnerove grupe 24. juna promijenila je važnost Bahmuta za Ruse. Također bi mogao postati ključni faktor u uspjehu ukrajinskog usklađenog prodora duž njihovih istočnih i južnih linija fronta", kazao je Mertens.

Bitka za grad Bahmut, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, gdje su žestoki sukobi, bjesni mjesecima. Naselje, koje je nekada bilo dom za oko 70.000 ljudi, sravnjeno je s zemljom.

"Nema ničega, sve su uništili. Bahmut je samo u našim srcima", rekao je sredinom maja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ali značaj Bahmuta uvijek je bio više simboličan nego strateški, kažu vojni analitičari.

I to je bio grad u kojem je bila najistaknutija uloga Wagner grupe plaćenika, koja je djelovala pod ruskim oligarhom Jevgenijem Prigožinom. Prigožin je krajem maja rekao da se Wagnerovi regruti povlače iz Bahmuta, iako su analitičari sugerisali da zamjena čečenskih i ruskih vojnih snaga neće popuniti prazninu koju su ostavili plaćenički borci.

Wagnerovci su 24. juna pokrenuli kratkotrajnu oružanu pobunu i marširali prema Moskvi. No pobuna je naglo prestala i objavljeno je da će Prigožin krenuti u Bjelorusiju prema dogovoru navodnom posredstvom Minska.

"Ipak, kako je Bahmut postao jedino mjesto gdje je ruska vojska još uvijek napredovala, dobio je dodatnu vanjskopolitičku važnost. Za Rusiju je držanje Bahmuta sada postalo još veći politički imperativ, a to bi moglo biti upravo ono što Ukrajina treba kako bi prisilila Rusiju da koncentrše svoje operativne rezerve u odbrani ove hrpe ruševina", rekao je Mertens za Newsweek.

Bez ovih trupa u drugim područjima prve crte, kao što je Zaporožje, ovo bi mogla biti odlučujuća prednost u pokušajima Ukrajine da se probije kroz ruske linije, dodao je.

"Postoji dobar vojni razlog zbog kojeg Ukrajina pojačava pritisak oko Bahmuta", rekao je Mertens.

Dana 1. jula, istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu sugerisao je da će ruske snage vjerovatno povući snage s drugih mjesta na prvoj crti bojišnice kako bi ojačale svoje trupe u i oko Bahmuta.

Istaknuti ruski vojni bloger i bivši oficir Federalne sigurnosne službe (FSB), Igor Girkin, rekao je u utorak da su ruske jedinice "s nedostatkom osoblja" sudjelovale u teškim borbama sjeverno od Bahmuta, s rezervnim snagama koje su brzo prebačene.

U intervjuu za ABC News emitovanom u utorak, general Oleksandr Srski, koji komanduje ukrajinskim kopnenim snagama, rekao je da Kijev "naravno" može preuzeti kontrolu nad Bahmutom.

Ukrajina napreduje na južnom krilu oko grada, rekla je u utorak zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar, dodajući da se borbe nastavljaju na sjeveru uništenog naselja.

Ukrajinske snage izvele su protivnapadne operacije "na najmanje četiri sektora" crte fronta četvrtog jula, objavio je ISW u utorak.

Ali Ukrajina se suočila s kritikama zbog sporog tempa osvajanja teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sredinom juna da je napredak na bojnom polju bio sporiji od željenog.

General Mark Milley, vrhovni američki komandant, tada je rekao da će protivofanziva biti vrlo krvava, ali da je, iako malo spora, dio prirode rata.

Ukrajinske snage ostvaruju stalan, postupan napredak, ali to ne znači da Kijev nije u stanju ponovno preuzeti velike dijelove teritorija, rekao je ISW u svom najnovijem ažuriranju, piše Newsweek.