70 posto ih je glasalo za Obamu
47

Zašto je Izrael "crven" dok su američki Židovi "plavi"

Klix.ba
Ankete provedene u američkim predsjedničkim izborima pokazale su jaz između američkih i izraelskih Židova. Pokazalo se da su američki Židovi i ovog puta zadržali svoju desetljećima staru podršku Demokratskoj partiji.

Oko 70 posto njih je glasalo za Baracka Obamu. "Istina je da je Izrael 'crven', a da su američki Židovi 'plavi'", kaže Yossi Klein Halevy, saradnik Shalom Hartman instituta u Jerusalemu.

Iako izgleda kako su Izraelci sušta suprotnost naspram američkih Židova po ovom pitanju, Halevy i drugi stručnjaci upozoravaju da stvari nisu tako jednostavne kako se na prvi pogled čini, jer Izraelci nisu građani SAD-a i na stvari gledaju iz druge perspektive.

Time se hoće reći da su Židovi koji žive u Americi na stvari gledali prvenstveno iz ekonomske i socijalne perspektive, dok je politika te zemlje prema Izraelu za njih u drugom planu. S druge strane, Izraelci su snažno podržavali Mitta Romneyja i nadali se njegovoj pobjedi, gledajući usko odnos prema Bliskom istoku i ne uzimajući u obzir njegove političke stavove unutar SAD-a, jer smatraju da to nema utjecaja na njih.

"Američki Židovi su pretežno orijentisani ka demokratima zbog socijalnih problema koji ih tište, a ne zbog vanjske politike", kaže Shaul Kelner, profesor sociologije na Univerzitetu Vanderbilt, koji se fokusirao na vezu između Židova u Americi i Izraelu.

"Za Izraelce je jednostavno donijeti sud o američkoj vanjskoj politici, jer ne žive u SAD-u i ne trpe posljedice socijalne politike", kaže Kelner.

Uprkos velikoj podršci Židova demokratima u Americi, oni i sami tvrde da je ta podrška Obami bila veća 2008. godine. Prema tvrdnjama Jewish Telegraphic Agency, prije četiri godine za njega je glasalo 74 posto Židova koji žive u SAD-u.

Vraćajući se unazad u '90-e, Izrael nije bio "crvena država". Najpopularniji američki političar bio je tadašnji predsjednik, demokrata Bill Clinton, koji je moderirao mirovne pregovore koji su Izraelu donosili značajne teritorijalne ustupke.

Međutim, malo je vjerovatno da bi američki Židovi inače donosili odluku o tome za koga će glasati isključivo na pitanju o tome koja politička opcija je naklonjenija Izraelu, jer misle da Izrael ima dvostranačku podršku u Washingtonu, smatraju analitičari, prenose američki mediji.