Financial Times
0

Zašto Blair ne treba biti predsjednik EU?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Mogućnost da Tony Blair postane predsjednik Evropske unije i u četvrtak zaokuplja pozornost vodećih britanskih dnevnika, dok The Times saznaje da će se Blair kandidirati za tu funkciju samo ako se njeni lideri saglase da ona neće biti protokolarna.

Bivši britanski premijer spreman je, kažu njegovi prijatelji, da se odrekne dobro plaćenih poslova koje sada obavlja, pod uvjetom da kao predsjednik može istinski mijenjati i popravljati stvari u Evropi.

Blairova kandidatura najviše zavisi od stajališta Berlina i Pariza - ako ga Merkel i Sarkozy podrže, mogao bi pobijediti, u protivnom nema nikakvih izgleda. Dobro obaviješteni izvori u britanskoj vladi smatraju da su u ovom trenutku Blairove šanse pola-pola, piše Times.

Daily Telegraph, pak, prenosi poruku opozicijskih konzervativaca Bruxellesu - izaberite Tonyja Blaira i imat ćete petogodišnji krvavi rat s Britanijom oko Evrope.

Financial Times u uredničkom komentaru ocjenjuje da Blair nije pravi čovjek za mjesto predsjednika Evropske unije i navodi razloge takvoga stajališta.

Najprije, suludi irački rat - nastranu to što je, piše FT, ničim izazvana invazija razbila Irak i proširila džihadizam Bliskim istokom, Tony Blair je, podređujući britanske interese avanturizmu Bushove administracije, bez konsultacija s evropskim partnerima, značajno doprinio dubokim podjelama u Uniji povodom tog rata.

Drugi razlog je što ogromnu popularnost u svom prvom premijerskom mandatu nije iskoristio da promijeni stav britanske javnosti prema Evropskoj uniji, već je kapitulirao pred euroskeptičnim medijima.

Funkcija predsjednika je da promovira Evropu kod kuće i u svijetu - na tome poslu Blair bi bio duboko neuvjerljiv, zaključuje Financial Times.