Christian Science Monitor
0

Zašto američki ministar odbrane Robert Gates želi otići?

FENA
Robert Gates
Robert Gates
Zašto bi se ministar odbrane Robert Gates želio umiroviti - pitanje je koje postavlja list Christian Science Monitor. Naposljetku, nastavlja bostonski dnevnik, on je na putu da postane jedan od najutjecajnijih ministara odbrane u proteklih 50 godina dok nastavlja s preoblikovanjem ustroja američke vojske nakon hladnog rata.

"On je izvanredan ministar odbrane. On je doprinos za američku vladu i sveukupno je učinio dobre stvari", ocjenjuje Todd Harrison, analitičar pri Centru za strateške i proračunske procjene, prenosi VoA u utorak.

No ministar obrane Robert Gates ipak želi otići prije isteka mandata sadašnje američke administracije. Christian Science Monitor iznosi nekoliko razloga zašto je to, iz Gatesove perspektive, dobra odluka.

Prvo, njegov posao je okončan. Naime, prvi čovjek Pentagona je, podsjeća bostonski dnevnik, značajno transformirao moderne oružane snage, više nego većina njegovih prethodnika. Između ostaloga, ugasio je ili dramatično smanjio 33 programa oružja, smjenjivao čelne generale i predlagao gašenje nekih zapovjedništava, a istodobno zauzeo se za otvaranje nekih novih.

Drugo, Afganistan je to što jest i tu se ne može puno više učiniti. Strategija za Afganistan je postavljena, a hoće li uspjeti, manje ovisi o onome što se događa u Washingtonu, a više o prilikama na terenu.

I treće, Gates je još uvijek republikanac. Ako ostane predugo, dodaje Christian Science Monitor, mogao bi pomisliti da će ga se poistovjećivati s administracijom predsjednika Baracka Obame i demokratima. On bi, spekulira ovaj list, vjerojatno više volio da ga se smatra svojevrsnim mostom između dvije stranke.