Svijet
0

Zaštitari "DynCorp Internationala" ubili taksistu u Bagdadu

FENA
Zaposlenici iz američke zaštitarske firme "DynCorp International" ubili su u Bagdadu vozača taksija koji se previše približio konvoju u kome su bili zvaničnici američke ambasade u Iraku za čiju sigurnost su zaduženi.

Pucnjava se dogodila u nedjelju poslije podne u kvartu Atafija, u centralnom dijelu Bagdada, a DinCorp International je slučaj prijavio iračkom ministarstvu unutarnjih poslova, javio je Reuters.

Glasnogovornik firme Greg Legana je rekao da zaposlenici firme nemaju podataka da je neko ubijen ili ranjen, objasnivši da u takvim slučajevima zaposleni pucaju u motor vozila da bi ga zaustavili, a ne u vozača.

Neimenovani izvor iz iračke policije je međutim za Associated Press izjavio da je taksist pogođen u glavu i grudi i da je izdahnuo na mjestu.

Isti izvor dodaje da se konvoj nije zaustavio nakon pucnjave i da policija prilikom pretresa auta ubijenoga taksista nije pronašla nikakvo oružje.

Strane firme za osiguranje veoma su nepopularne u Iraku naročito poslije slučaja s američkom firmom Blackwater prije nešto manje od dva mjeseca kada je ubijeno 17 iračkih civila.

Iračka vlada je zbog toga krajem oktobra usvojila nacrt zakona koji bi zaposlenicima stranih kompanija za osiguranje ukinuo imunitet za sudsko gonjenje uvedeno dekretom 2004. godine.