Kina
0

Zaštita vlastite ekonomije vrhunski prioritet

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Kineska vlada nagovijestila je u utorak da će se oduprijeti pritisku da dadne svoj doprinos globalnom fondu za spašavanje svjetske ekonomije, tvrdeći kako je osiguranje ekonomske stabilnosti zemlje najbitnija mjera koja se može poduzeti na bavljenju finansijskom krizom.

Predsjednik Hu Jintao trebao bi prisustvovati samitu u Washingtonu idućeg vikenda lidera 20 najvećih ekonomija svijeta kako bi raspravljali o odgovoru na krizu. Britanski premijer Gordon Brown pozvao je Kinu, koja ima skoro dva triliona dolara deviznih rezervi, i naftom bogate bliskoistočne zemlje da finansiraju najveći dio povećanja fondova MMF-a za spas ekonomije.

"Trebali bismo uvesti red u vlastitoj kući i trebali bismo stabilizirati vlastito finansijsko tržište. Vjerujem da je to najefikasniji doprinos koji Kina može dati u bavljenju ovom finansijskom krizom. To će pomoći održanju zdravog i čvrstog razvoja svjetske ekonomije", izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang, javio je AP.

Kina, četvrta ekonomija svijeta, u nedjelju je objavila poticajni plan od četiri triliona juana (586 milijardi dolara), za koji je premijer Wen Jiabao izjavio da je "najveći doprinos na svijetu".

Plan poziva na veća ulaganja do 2010. u aerodrome, autoputeve i ostalu infrastrukturu, veću pomoć za siromašne i poljoprivrednike, kao i smanjenje poreza za izvoznike.

Ekonomski rast opao je na devet posto u proteklom kvartalu, padajući sa zapanjujućih 11,9 posto prošle godine i predstavljajući najsporiji rast u pet godina. Narudžbe za izvoz naglo su opale dok je globalna potražnja opala, vodeći do otpuštanja radnika i zatvaranja tvornica.