Svijet
0

Zastave moraju biti proizvedene u SAD-u

Sarajevo-x.com
Šta je crveno, bijelo i plavo, a proizvodi se u Kini? Tačan odgovor je: Zastava Sjedinjenih Američkih Država. Država Minnesota želi zaustaviti trend uvoza i smatra da bi se proizvodnja zastava trebala fokusirati na domaće tržište. Zato je ova država uvela novi zakon kojim se građani obavezuju na kupovinu zastava proizvedenih u domovini.

Minnesota je uvela Zakon o kupovini zastava proizvedenih u domovini, a ne u drugim zemljama kako bi povećala domaću dobit. S obzirom na veliku potražnju zastava za vrijeme državnih praznika, kao što je to slučaj i danas kada Sjedinjene Američke Države slave svoj Dan nezavisnosti, u ovakvim periodima inostrana industrija zastava cvjeta, a pogotovo ona u Kini. Kazne za prekršioce ovog zakona kreću se od 1.000 dolara pa čak i do 90 dana zatvora.

U drugim saveznim državama trend domaćih zastava uzima maha, tako je u Arizoni 1. jula stupio na snagu Zakon koji naređuje da svaka javna škola u svojim učionicama mora imati zastavu proizvedenu u SAD-u.

  1. juli smatra se najproduktivnijim danom kada je u pitanju prodaja zastava. Pokretanje Zakona o kupovini zastava proizvedenih u domovini motivisano je ciframa koje govore da je samo u prošloj godini uvezeno zastava u vrijednosti od 5,3 miliona dolara i to uglavnom iz Kine.

Sandy Van Leiu, direktor američke Asocijacije proizvođača zastava smatra da strani proizvođači i stalni porast uvoza mogu ugroziti domaće fabrikante. Kako bi svojim potrošačima pomogli da prepoznaju zastavu "made in USA", zvaničnici Asocijacije kreirali su pečat i logo koji se nalazi na domaćim zastavama.

Otvoreno pitanje i dalje ostaje da li Minnesota ugrožava međunarodni dogovor o trgovini?!

"Prema standardima Svjetske trgovinske organizacije, američka vlada ne smije praviti razlike i bolje ili gore tretirati uvezene proizvode", kazao je Peter Morici, profesor ekonomije na Univerzitetu Maryland. Morici je naglasio da, ukoliko dođe do značajnog ugrožavanja stranih proizvođača i njihovih proizvoda, onda bi strana vlada sigurno poduzela određene akcije u razgovoru sa domaćim predstavnicima vlade.