{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastava Kosova u Evropskom parlamentu

F
28.5.2008. u 20:15
0
0
Zastava Kosova u Evropskom parlamentu
0
Zastava Kosova u Evropskom parlamentu
Delegacija Skupština Kosova nastupila je u srijedu na sastanku u Evropskom parlamentu (EP) u Bruxellesu pod zastavom nezavisnog Kosova, čime je ta zastava prvi put zvanično istaknuta u nekoj od institucija Evropske unije.
Na sastanku koji je nazvan "Prvi međuparlamentarni sastanak EP-a i Skupštine Kosova", zastava Kosova je istaknuta pored zastave EU-a, čemu se usprotivila grčka poslanica Ani Podimata.

"Nije u našoj nadležnosti da odlučujemo o statusu Kosova kao nezavisne države", protestirala je Podimata na početku sastanka.

Tu primjedbu je, međutim, odbacila predsjedavajuća skupa i Delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu Doris Pack.

"Ustav Kosova je predviđen planom Marttija Ahtisaarija, a mi smo taj plan u EP-u podržali dvotrećinskom većinom i zato se ovaj skup vodi uz kosovsku zastavu", kazala je Pack.

Delegaciju Skupštine Kosova predvodili su predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi i zamjenik kosovskog premijera Ram Manaj.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica Evropske komisije Genoveva Ruiz-Calavera.

Ona je za četvrtak najavila sastanak predstavnika Evropske komisije i kosovske vlade u Prištini, tokom kojeg će kosovska vlada Uniji predstaviti svoj "Akcioni plan" za sudjelovanje u procesu stabilizacije i pridruživanja.

"Moramo naći način da Kosovo učestvuje u svim regionalnim forumima" na zapadnom Balkanu, izjavila je Ruiz-Calavera.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Holanđanin Jost Lagendijk izjavio je kako se pribojava da će zastoj u razmještanju misije EULEX uzrokovati probleme i za EU i za Prištinu, te se založio za što skoriji odlazak UNMIK-a s Kosova.

"Ahtisaarijev plan je vrlo dobar, ali se on ne može u potpunosti primijeniti sve dok se ne promijeni sadašnji stav Beograda", tvrdi Lagendijk.

Jakup Krasniqi je rekao da će nakon 15. juna i stupanja na snagu kosovskog ustava "biti uveden red i poredak na osnovu ustava" koji je, prema njegovim riječima, podržala i EU.

"Skupština Kosova će prije 15. juna primijeniti sva 44 zakona koja je predvidio Ahtisaarijev plan", istaknuao je Krasniqi, a prenio Tanjug.

"Do sada smo imali savršenu koordinaciju svih koraka s Evropskom unijom i očekujem da se to nastavi", naglasio je predsjednik Skupštine Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: