Svijet
0

Zarqawi potvrdio da je ranjen i da je u Iraku

NINA
Lider iračkih pobunjenika i ogranka terorističke mreže al-Qaide u Iraku Jordanac Abu Musab al-Zarqawi potvrdio je da je lakše ranjen i da se sa svojim borcima i dalje nalazi u Iraku, objavljeno je u ponedjeljak na jednoj Internet stranici.

U audio-poruci, na kojoj je kao datum naveden 27. maj i koja je pripisana Zarqawiju, jordanski terorist je demantovao informacije prema kojima je teško ranjen i liječen u bolnici u Ramadiju, na zapadu Iraka, prenose agencije, uz napomenu da autentičnost poruke nije mogla odmah biti utvrđena.

"Želim vas uvjeriti da su sve to potpuno neosnovane glasine i da su u pitanju lakše ozljede, kao što su to već i objavila braća iz odjela za informiranje al-Qaide u Iraku", kazao je glas na audio vrpci, koji se pripisuje Zarkawiju.

On je demantovao da je napustio Irak tvrdeći da se i dalje nalazi u toj zemlji, gdje, kako stoji u poruci, "sudjeluje u borbi protiv križara i neprijatelja islama".

Al-Qaida je ranije u ponedjeljak najavila da će objaviti Zarkawijevu poruku u kojoj će se on obratiti svim mudžahedinima i njihovom lideru Osami bin Ladenu.

Saopštenje je potpisao Abu Maisara al-Iraqi iz "Odjela za informiranje organizacije al-Qaida u Mezopotamiji".

Zarkawi je navodno bio teško ranjen prije tri sedmice u američkom zračnom napadu na njegov konvoj u blizini Al-Qaima, na sjeverozapadu Iraka, a da je zatim pobjegao u susjedni Iran na liječenje, što je Teheran demantirao.