{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zarqawi obećao sveti rat

N
21.1.2005. u 11:22
0
0
Zarqawi obećao sveti rat
0
Zarqawi obećao sveti rat
Vođa Al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi obećao je sveti rat pred obilježavanje nacionalnih izbora 30. januara, dok je nekoliko britanskih vojnika povrijeđeno danas u eksploziji u blizini šiitskog grada Basre.
Krajnji rok otmičara da će ubiti osam kineskih radnika je prestao u četvrtak, a o njihovoj sudbini još se ništa ne zna. Jedan američki vojnik ubijen je danas u sukobu s pobunjenicima sjeverno od Bagdada.

Iz američke vojske je saopšteno da je jedan vojnik ubijen u iznenadnom napadu na skupinu pobunjenika koji su pravili bombu u Duluiyahu, sjeverno od Bagdada, u kojem je uhapšeno 12 pobunjenika, a jedan je ubijen.

Sedmicu i pol prije izbora 30. januara, na kojima će, pretpostavlja se, pobijediti šiiti, Zarqawi je poslao audioporuku da je američka ofenziva na bivše pobunjeničko sjedište Falluju razbuktala plamen Jihada (svetog rata) i gurnula Irak natrag u ratnu zonu.

Najtraženiji Iračanin, za kojeg je ponuđena nagrada od 25 miliona dolara, dao je dugačku oštru kritiku protiv šiita, a osobito je kritizirao njihovog duhovnog vođu ajatolaha Ali al-Sistanija kojeg je nazvao «imamom nevjerstva i izdajništva».

U približno 75-minutnoj izjavi na kaseti, u prvom danu muslimanskog blagdana Kurban bajrama, ekstremistički vođa je, između ostalog, kazao da je bitka za Falluju pretvorila čitav Irak u bojno polje.

Zarqawi je potvrdio da je visoki pobunjenički vođa u Falluji Omar Hadid poginuo u borbi. «Bitka za Falluju, koja je okončana kroz velike gubitke protivničke strane, potkopala je moral neprijatelja i razbuktala plamen Jihada», kazao je Zarqawi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: