Nakon februara 2022.
12

"Zarobljeni" trgovački brod napokon napustio Odesu uprkos opasnosti od ruskog napada

D. B.
Foto: NEXTA
Foto: NEXTA
Trgovački brod "Joseph Schulte", koji plovi pod zastavom Hong Konga, napustio je ukrajinsku luku Odesa uprkos zabrinutosti da bi mogao postati meta ruskog napada u Crnom moru.

Brod je bio zarobljen u luci otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Kijev je najavio "humanitarni koridor" u Crnom moru nakon što je prošlog mjeseca propao dogovor koji je omogućavao izvoz žitarica, međutim, iz Moskve nije potvrđeno da će poštovati koridor.

Brod je napustio luku u vrijeme kada je Kijev saopćio da su u ruskim zračnim napadima oštećena postrojenja za skladištenje žitarica u Reniju, riječnoj luci na rijeci Dunav udaljenoj 260 kilometara jugozapadno od Odese.

Ukrajinski zvaničnici su objavili fotografije koje prikazuju uništena postrojenja za skladištenje, kao i hrpe žitarica i suncokreta u Reniju na ukrajinskoj granici s Moldavijom i Rumunijom.

Izvori tvrde da luka i dalje nastavlja svoje operacije, dok Rusija nije komentarisala posljednji napad.

Prošlog mjeseca su se Rusi povukli iz dogovora koji je garantovao siguran izvoz preko Crnog mora te su zaprijetili da bi se svaki brod koji bude plovio ka ukrajinskim lukama mogao smatrati vojnom metom. Ranije ove sedmice su ruske snage ispalile hice upozorenja na brod koji je plovio prema Ukrajini.

Ukrajina je veliki izvoznik žitarica i uljarica, a pomenuta blokada je rezultirala rastom cijena hrane u svijetu.

Uprkos prijetnjama, Ukrajinci su prošle sedmice najavili humanitarni koridor u Crnom moru, kako bi brodovi mogli napustiti ukrajinske luke. Također, dato je obećanje da brodovi ne služe u vojne svrhe.

Kompanija Bernhard Schulte Shipmanagement, koja zajedno s Kineskom bankom ima vlasništvo nad brodom "Joseph Schulte", potvrdila je da brod plovi ka Istanbulu.

Na brodu je više od 30.000 tona tereta uključujući hranu.