Svijet
0

Zarobljeni izraelski vojnik nalazi se u podzemnom bunkeru u Gazi

FENA
Fotografija koju je objavila porodica zarobljenog vojnika Gilada Shalita
Fotografija koju je objavila porodica zarobljenog vojnika Gilada Shalita
Naoružani Palestinci koji su zarobili izraelskog vojnika skrivaju ga u podzemnom bunkeru negdje u pojasu Gaze, javile su u srijedu izraelske novine.

Pozivajući se na arapske posrednike, novine Yedioth Ahronoth javile su kako kaplar Gilad Shalit i sedmorica ekstremista žive u skloništu sa zalihama hrane kako bi poštedjeli otmičare rizika da se pojave na otvorenom, prenosi Reuters.

Izrael je poslao vojnike i tenkove na jug pojasa Gaze, tvrdeći kako vjeruje da Shalita tu drže tri radikalne frakcije koje su ga otele u prekograničnoj raciji iz Gaze 25. juna.

Posrednički napori na pregovorima oko njegovog oslobađanja su zakočeni.

Izrael je odbio zahtjev da oslobodi stotine zatočenih Palestinaca u zamjenu za 19-godišnjeg vojnika. Kriza je dodatno zakomplicirana činjenicom da su neki od Shalitovih otmičara povezani s vladajućom palestinskom frakcijom Hamas.

U mjerama predostrožnosti protiv otkrivanja od izraelskih obavještajnih službi, Shalitovi otmičari su isključili svoje mobitele i komunicirali su s vanjskim svijetom koristeći "bosove" od povjerenja na terenu, javio je Yedioth.