{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zardari pred sudom, Pakistan u krizi?

F
17.12.2009. u 11:19
0
0
Zardari pred sudom, Pakistan u krizi?
0
Zardari pred sudom, Pakistan u krizi?
Foto: Reuters
Za The Independent i The Times vodeća vanjskopolitička tema u četvrtak je najava nove duboke političke krize u Pakistanu koju je izazvala realna mogućnost da predsjednik Asif Ali Zardari bude optužen za korupciju jer mu je Vrhovni sud ukinuo imunitet koji štiti sve vodeće političare, kao i predsjednika.
Ova odluka suda je težak udarac već nestabilnoj i nepopularnoj Zardarijevoj vlasti, piše Independent, i dodaje da je sud obnovio i optužbe za korupciju protiv predsjednika Pakistana iz 1990.

Independent iznosi i ocjenu da bi Zardari mogao zadržati položaj ali da će vjerojatno uslijediti "moralni pritisak" da prenese na druge mnoga ovlaštenja koja je preuzeo od bivšega vojnog predsjednika Perveza Musharrafa, i da svede predsjednički položaj na ceremonijalne dužnosti.

Times objašnjava, navodeći dosadašnje nalaze istražnih organa, da je Zardari stekao bogatstvo većim dijelom dok je njegova bivša supruga Benazir Bhutto u dva mandata bila premijerka Pakistana tokom 1990-ih godina.

Asif Ali Zardari i Benazir Bhutto u Švicarskoj su čak bili i osuđeni za korupciju na šestomjesečni zatvor, ali je kazna postala uvjetna nakon žalbe, a Zardari se nikad nije pojavio pred švicarskim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: