SAD
0

Zapovjednik nosača USS Enterprise smijenjen zbog videosnimaka

FENA
Owen Honors (Foto: AP)
Owen Honors (Foto: AP)
Američka ratna mornarica objavila je u utorak da je smijenila zapovjednika nosača aviona USS Enterprise, kapetana fregate Owena Honorsa, zbog nepriličnih i komičnih videosnimaka, koje je načinio i pokazao posadi prije nekoliko godina.

Videosnimke, koje su uključivale homofobične uvrede i seksualne aluzije, pokazale su krajnje slabo rasuđivanje kapetana fregate Honorsa, izjavio je zapovjednik američke flote, admiral John Harvey.

"Dok je izvedba kapetana fregate Honorsa kao zapovjednika USS Enterprise bila bez incidenta, njegov duboki nedostatak dobrog prosuđivanja i profesionalizma, dok je prethodno služio kao drugi oficir na Enterpriseu, dovodi u pitanje njegov karakter i potpuno potkopava njegovu vjerodostojnost da i dalje učinkovito službuje u zapovjedništvu", rekao je admiral Harvey.

On je pročitao saopćenje novinarima u utorak u Norfolku, glavnoj američkoj ratnoj luci i nije odgovarao na pitanja, uključujući i ono zašto se Honorsa smjenuje zbog videosnimaka iz 2006. i 2007., tek sada kada je o njima pisao lokalni list iz Norfolka, Virginian-Pilot.

Honors će nastaviti mornaričku službu na administrativnoj dužnosti. Harvey je rekao da mornarica nastavlja istragu o slučaju videosnimaka te da ispituje koji su drugi oficiri USS Enterprisa znali za njih.

Videosnimke, objavljene na web-stranici lista Virginian-Pilot, prikazuju kapetana Owena Honorsa, tada drugog u zapovjednom lancu broda, kako psuje zajedno s drugim članovima posade nastojeći biti duhovit. Na videozapisima su i simulirani pokreti seksa te dvije ženske članice posade zajedno pod tušem.