Francuska
0

Zaposleni u državnom sektoru počeli štrajk

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U organizaciji većine sindikata, koji su ujedinili snage, zaposleni u državnom sektoru u nekoliko desetaka francuskih gradova počeli su u utorak štrajk zbog nezaposlenosti od preko 10 posto, malih plata, visokih troškova života i reforme penzijskog sistema.

U štrajku su nastavnici i profesori zbog otpuštanja i reforme obrazovanja, zaposleni u ministarstvima i sudovima, kao i radnici u sistemu saobraćaja, zbog čega vozovi i metro ne mogu funkcionirati bez smetnji, javile su agencije.

Blok desnog centra francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pretrpio je u nedjelju uvjerljiv poraz u drugom krugu regionalnih izbora, na kojima je trijumfirala opozicijska Socijalistička stranka.

Sarkozy je na katastrofalni izborni poraz reagirao smjenom ministra rada Xaviera Darcosa, koji je bio odgovoran za reformu penzijskog sistema i na njegovo mjesto doveo ministra finansija Erica Woertha.

Međutim, ovaj Sarkozyjev potez nije impresionirao sindikate, jer Woerth ima reputaciju ministra koji je smanjio broj zaposlenih u državnom sektoru.