Pokrajina Helmand
0

Započela velika ofanziva američke vojske u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vojska je saopćila u četvrtak da je pokrenula veliku ofanzivu protiv talibana u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand, u kojoj učestvuje oko 4.000 marinaca i 650 afganistanskih vojnika, uz podršku NATO-ovih aviona.

Brigadni general Larry Nicholson izjavio je da je operacija drugačija od ranijih zbog "veličine snaga" i njihove brzine.

Ofanziva je prva velika operacija marinaca od njihovog nedavnog razmještaja u Afganistanu. To je također prva takva operacija otkako je američki predsjednik Barack Obama.

Operacija - pod šifriranim imenom Khanjar (Udar mača) - započela je pokretom jedinice ka dolini rijeke Helmand u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Helikopteri i teška transportna vozla išli su kao prethodnica, dok su NATO-ovi avioni pružali zračnu podršku.

Snage pod britanskim vodstvom u Helmandu prošle sedmice su protiv pobunjenih talibana pokrenule vlastitu operaciju, koju je britansko ministarstvo odbrane ocijenilo jednom od najvećih zračnih operacija u modernim vremenima.

Hiljade britanskih vojnika pod NATO-vom komandom bore se protiv talibana u Helmandu od 2006., ali pojavile su se primjedbe da su one razvučene na previše frontova i da imaju manjak resursa.

Južni Afganistan smatra se talibanskim uporištem. "Gdje odemo, tu ćemo i ostati, a gdje ostanemo, radit ćemo na prijenosu odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage", navodi brigadni general Nicholson u izjavi za javnost.

Na brifingu u logoru Leatherneck prošle sedmice on je poručio vojnom osoblju i novinarima: "Jedna od najbitnijih stvari je poručiti ljudima zašto smo ovdje, a imamo ograničene mogućnosti da zadobijemo njihovo povjerenje."

Operacija će imati početnu krajnje agresivnu fazu koja će trajati 36 sati, javila je novnska agencija AFP.

Ona ima za cilj poboljšati sigurnost uoči predsjedničkih izbora 20. augusta i omogućiti registraciju glasača tamo gdje nije obavljena, izjavio je general Nicholson.

Američki vojni glasnogovornik kapetan William Pelletier izjavio je za BBC da nije bilo "nikakvog neprijateljskog kontakta" u prvim satima operacije, ali da je jedan marinac lakše ranjen kada je improvizirana eksplozivna naprava aktivirana u selu Nawa.

Nawa i obližnji Garmsir - južno od pokrajinske prijestonice Lashkar Gaha - ključne su mete operacije jer se to područje smatra utočištem militanata a američki ili NATO-ovi vojnici ranije tu nisu djelovali u većem broju.

Kapetan Pelletier izjavio je da je američka vojska spremna na žrtve, ali je naglasio kako je "apsolutno važno ne naškoditi nijednom civilu".

Guverner Helmanda Gulab Mangal predviđa da će operacija biti "veoma efikasna".

"Snage sigurnosti će izgraditi baze da pruže sigurnost lokalnom stanovništvu tako da ono može obavljati svakodnevne aktivnosti u povoljnim okolnostima i živjeti svoj žvot u miru", kazao je Mangal.