Svijet
0

Započela prva faza suđenja najbližim Sadamovim saradnicima

NINA
Ali Hassan al-Majid
Ali Hassan al-Majid
Pojavljivanjem pred sudom generala Ali Hassana al-Majida, poznatijeg kao "hemijski Ali" i bivšeg ministra odbrane Sultana Hashima Ahmada, danas je u Iraku započela prva faza u suđenjima jedanaestorici najbližih saradnika Sadama Huseina.

Prva faza je istražna i u njoj će jedanaestorica optuženih, koji se nalaze u pritvoru, biti ispitivani o postupcima bivšeg režima kada su na sjeveru Iraka stotine hiljada Kurda ubijeni i prognani, uključujući i napad hemijskim oružjem na Halabju, za koji se al-Majid optužuje da je dao naredbu i po kome je i dobio nadimak.

Suci će također istraživati ulogu najbližih Sadamovih saradnika u krvavom gušenju šijitske pobune 1991., koja je uslijedila nakon Zaljevskog rata, kada su međunarodne snage predvođene SAD-om istjerale iračku vojsku iz susjednog Kuvajta. Također će se istraživati njihova uloga u nelegalnim hapšenjima i pogubljenjima političkih protivnika.

Novinarima pristup današnjem sađenju nije bio dopušten, nego je nakon ispitivanja optuženih prikazana videosnimka.

Privremeni irački premijer Iyad Allawi ranije je ove sedmice najavio da će se uhapšeni najviši dužnosnici Sadamovog režima početi pojavljivati pred sudom, što koincidira sa skorim izborima u Iraku koji će se održati 30. januara.

Zasad nema najava kada će Sadam Husein biti ispitivan pred sudom.