{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Započela izgradnja željezničkog tunela ispod Bosfora

N
NINA
9.5.2004. u 20:10
0
0
Započela izgradnja željezničkog tunela ispod Bosfora
0
Započela izgradnja željezničkog tunela ispod Bosfora
U Istanbulu je danas počela realizacija velikog projekta "Marmaraj" koji predviđa izgradnju tunela ispod Bosfora i povezivanje Evrope i Azije željezničkom prugom.
Kamen temeljac projekta koji će koštati 2,5 milijarde dolara, a po planu treba biti završen do 2008., položio je premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.


Podvodni tunel na Bosforu dug 1,3 kilometra bit će sastavni dio 70 kilometarske željezničke pruge i nadzemnog metroa koji će povezivati dvije krajnje točke Istanbula u Europi i Aziji, Halkali i Gebze.

Za realizaciju projekta koji financira japanska vlada, formiran je konzorcij "Euroazija" koji sačinjavaju četiri turske i japanske firme.

Kredite je po izuzetno povoljnim uslovima dala Japanska banka za međunarodnu kooperaciju, koja se u Turskoj već dokazala financiranjem i izgradnjom dijela postojećeg metroa u Istanbulu.

Projekt "Marmaraj", će zajedno s tunelom ispod Bosfora koji će imati po šest željezničkih kolosijeka u oba smjera, biti u stanju osigurati prevoz 150 hiljada putnika u jednom satu.

"Marmaraj" je od velikog značaja ne samo za Tursku, koja će konačno povezati željezničku prugu od Jedrena do Ankare, nego i za Evropu i Aziju, kojima će konačno biti osiguran promet ljudi i robe željeznicom bez prekida.

Ipak, očekuje se da najveću korist ima Istanbul, 11-milionski megapolis u kojem je jedan od glavnih problema prometna gužva.

Procjenjuje se da će izgradnja podvodnog tunela i nadzemnog metroa riješiti sadašnje muke velegrada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: