Svijet
23

Zaplovio posljednji brod koji traga za nestalim avionom Malaysia Airlinesa

Klix.ba
Fugro Equator
Fugro Equator
Jedini preostali brod koji traga za nestalim avionom kompanije Malaysia Airlinesa, letom 370, počeo je svoju posljednju potragu.

Holandski brod Fugro Equator je napustio australsku luku Fremantle u ponedjeljak, a dosad je nekoliko bodova pretraživalo ogromno područje dna Indijskog okeana otkako je avion nestao 2014. godine. Brod Fugro Equator će završiti posljednji dio potrage do početka 2017. godine.

Zvaničnici su saopćili da će prekinuti potragu za avionom ako olupina ne bude pronađena do početka naredne godine. Dosad u operaciji nije pronađen nijedan dio olupine, nijedan trag o tome gdje bi se mogao nalaziti avion.

"Ovo je herojski poduhvat, no, već se pripremamo na činjenicu da nećemo pronaći avion MH370 u narednim sedmicama, iako se još uvijek nadamo", izjavio je australski ministar transporta Darren Chester.

Nekoliko zemalja, uključujući Australiju i Kinu, učestvovalo je u podvodnoj potrazi. Ranije ovog mjeseca je kineski brod Dong Hai Jiu 101 završio svoju misiju te se vratio u Šangaj, tako da je brod Fugro Equator ostao posljednji koji pretražuje područje od 120.000 kvadratnih kilometara.

Avion Malaysia Airlinesa MH307 prevozio je 239 ljudi kada je nestao tokom leta između Pekinga i Kuala Lumpura. Većina putnika su bili Kinezi. Prošle sedmice su članovi porodica putnika putovali na Madagaskar kako bi tražili ostatke aviona na obali.

Nekoliko ostataka aviona za koje je potvrđeno da pripadaju avionu MH370 pronašli su slučajni prolaznici na obali Madagaskara i Istočne Afrike u proteklih nekoliko mjeseci.

Lokacija ostataka se podudara s modelima baziranim na teoriji da je avion pao u dijelu Indijskog okeana blizu Australije.

Porodice su frustrirane zbog nedostatka konkretnih dokaza u zvaničnoj potrazi te su pozvale na dodatne napore u pretraživanju plaža.