Bugarska
0

Zaplijenjeno više do 13 tona anhidrida sirćetne kiseline

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bugarski carinici zaplijenili su na prelazu "Kapetan Andrejevo", na granici sa Turskom, 13 100 litara anhidrida sirćetne kiseline, supstance koja se koristi za proizvodnju heroina.

Anhidrid sirćetne kiseline pronađen je u kamionu hrvatskih registarskih oznaka, precizira se u saopštenju granične službe.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov izjavio je da je to najveća količina anhidrida sirćetne kiseline ikada zaplijenjena na području Bugarske. 

Cvetanov je dodao da je bugarska policija u saradnji sa DEA, Evropolom i rumunskom i mađarskom policijom sinoć izvršila ovu akciju.

Vozilo je, prema dokumentaciji, prevozilo cijevi od hartije, a tube sa anhidridom bile su sakrivene u rolnama - prenosi agencija France Presse. 

Supstanca je zaplijenjena u saradnji Evropola, američke agencije za suzbijanje narkotika DEA, mađarskih, rumunskih i bugarskih službi. 

Vozilo je iz Mađarske putovalo u Tursku, navodi se u saopštenju i  dodaje da su dva lica uhapšena.
Vlasti su  prvo  saopštile da je riječ od 10 tona anhidridne sirćetne kiseline.

Anhidrdna sirćetna kiselina, uz morfijum, osnovna je hemikalija za proizvodnju heroina, a stručnjaci navode da je ova količina dovoljna za proizvodnju 5.200 kilograma heroina.

Bugarski policajci su, u saradnji sa DEA, krajem aprila na području Sofije zaplijenili osam tona anhidrida sirćetne kiseline. Prema mišljenju stručnjaka, jedna tona anhidrida sirćetne kiseline dovoljna je za proizvodnju oko 400 kilograma heroina.